Почетна > Србија
Србија

Поштанска марка у част празника свих поштара

Пошта Србије објавила је поштанску марку „Светски дан поште” заједно са националним поштанским управама широм света, у част предстојећег празника светске поштанске заједнице, који се обележава 9. октобра.
Фото: Танјуг/ЈП Пошта Србије

Светски дан поште обележава се од 1969. године, са циљем промоције поште као институције, њеног утицаја на свакодневни живот људи широм планете, подизања свести о њеном доприносу укупном друштвено-економском развоју човечанства.

Пригодно издање поштанских марака „Светски дан поште” преноси овогодишњу поруку обележавања – Пошта за планету.

Пошта, као глобални привредни субјект у сектору испоруке роба и услуга, треба да преузме водећу улогу и активностима на ублажавању климатских промена и покаже пут партнерима у светском ланцу снабдевања, на начин да у сопственом пословању осигура одрживи развој и бољу будућност за генерације које долазе – порука је коју ове године шаље светска поштанска заједница.

Филателистичка емисија реализована је у стручној сарадњи са Светским поштанским савезом, наведено је у саопштењу Поште Србије.

„Много смо урадили на стварању основе, очекује нас још доста тога док градимо систем који ће континуирано остваривати позитиван утицај на животну средину, заједницу и друштво у целини. Важно је да то опредељење поново истакнемо на дан када обележавамо Светски дан поште и да смо уједињени у стварању бољег света”, рекао је в.д. директора Поште Србије Зоран Ðорђевић.

Светски поштански савез основан је 9. октобра 1874. године у Берну, а Кнежевина Србија била је међу 22 државе оснивача, наведено је у саопштењу.

Одлука о обележавању тог дана као празника глобалне поштанске заједнице, која данас окупља 192 државе, донета је на конгресу Светског поштанског савеза у Токију, 1969. године.

Petković: Apsurdno da Osmani napada Vučića

Преузмите андроид апликацију.