Почетна > Србија
Србија

Пошта Србије и Управа царина пронашли решење за пошиљке из иностранства

Пошта Србије и Управа царина потписали су данас мемоморандум о унапређењу пословне сарадње који ће решити досадашње проблеме са приспелим пошиљкама из иностранства.
Фото: Танјуг/Пошта Србије/Вук Бранковић

В.д директора Поште Србије Зоран Ђорђевић је подсетио да је не тако давно дато обећање грађанима да ће Пошта Србије пронаћи решење за робу која долази из иностранства, која се не евидентира и о којој купци немају информације.

Како је рекао, нарочито постоји проблем са робом која долази из Кине, за који се нада да ће бити решен.

Ђорђевић је истакао да ће у наредном периоду захваљујући Организацији за међународну сарадњу ГИЗ и Управи Царина пакет након доласка у Србију добити број који ће бити доступан корисницима, и путем ког ће добити информацију да је пошиљка стигла у Србију.

Он је нагласио да је пројекат „од првог новембра у тесној фази, а од првог маја у пуном капацитету“.

„Од тог тренутка Пошта преузима одговорност да пошиљка стигне на адресу корисника“, истакао је Ђорђевић.

Како је рекао, овим је решено питање „где је пошиљка и да ли је стигла“.

„Питање свих пакета и писама које до сада грађани нису могли да прате покушаћемо да решимо. Пакет чим прође контролу добиће број којим се потврђује да је пошиљка стигла у Србију, како не би било недоумица. Све што дође у Пошту Србије проћи ће кроз контролу и биће евидентирано. Пошта ће све пакете и писма, за које до сада грађани нису знали да ли су ушли у Србију сада решити“, рекао је Ђорђевић.

Такође, он наглашава да је у обостраном интересу да пошиљка што брже буде испоручена.

Данашњи меморандум је круна пројекта „Обрада податаке пре приспећа поштанских пошиљака у Србију“, на ком су радили последње две године експерти из Поште и Царине.

Програм спроводи Алијанса за трговинске олакшице који у Србији спроводи ГИЗ.

Директор Управе царина Бранко Радујко је истакао да је царинска администрација дужна да поједностави и убрза процедуре доставе пошиљки, те да је стога и кренула у поступак дигиталне обраде података о пошиљкама пре њиховог приспећа.

Како је рекао, само у августу месецу ове године царина је имала двоструко више пошиљки него у истом месецу прошле године.

„Радимо на развоју софтвета који ће омогућити размену електронских података пре приспећа посиљки у земљу. Радимо на прибављању опреме и развоју решења за управљање ризицима“, рекао је Радујко.

Он је нагласио да фактор контроле пошиљки неће бити запостављен, као и да ће систем управљања ризиком бити доста ефикасан.

Директори су нако обраћања обишли магацин Поште и успознали се са његовим могућностима.

Petković: Da li je novo paljenje srpske kuće Kurtijeva demokratija i deeskalacija

Преузмите андроид апликацију.