Почетна > Бизнис
Бизнис

Пословне олакшице на Курилима и за стране инвеститоре

Сви инвеститори, и руски и страни, укључујући јапанске, имаће право на пореске, царинске и административне олакшице на Курилским острвима, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку.
Фото: wikimedia.commons/Vera.vvo

„Наглашавам да ће не само домаће компаније, већ и страни инвеститори, а свакако и наши суседи, укључујући јапанске партнере, имати право на пореске, царинске и административне олакшице. Раније смо разговарали с њима у смислу стварања услова за економски развој ових острва и нашој сарадњи на овим територијама“, рекао је Путин, преноси Тас с.

Он је навео да ће на Курилским острвима предузећима бити понуђене до сада невиђене погодности и подстицаји, укључујући ослобађање од пореза на приход и имовину, од пореза на земљиште и транспортних такси, и то на период од 10 година.

„Морамо да створимо конкурентно окружење за рад наших партнера. То значи да параметри попут пореских оптерећења, цене позајмица, брзина и квалитет јавних услуга за предузећа треба да буду глобално конкурентни, најбољи – не бољи, него најбољи у читавом Азијско-пацифичком региону“, рекао је Путин,

Шеф руске државе је такође истакао да је Русија саставни део Азијско-пацифичког региона и да је отворена за сарадњу са свим земљама у том појасу.

Развој руског Далеког истока је приоритет руских власти

Према његовим речима, бржи развој руског Далеког истока је дугорочан и апсолутни приоритет руских власти, на којем заједнички треба да раде и влада, и региони, сви нивои власти, као и домаће велике компанија, како државне тако и приватне.

Фото: wikimedia.commons/Vera.vvo

Према агенцији Ројтерс, Путин је на Источном економском форуму најавио да би Русија следеће године требало да започне редован бродски контејнерски саобраћај рутом кроз Северно море, дуж њене северне стране од Владивостока до Санкт Петербурга.

„Русија неће ограничити друге земље да за пролазак кроз Северно море користе њен северни појас“, рекао је Путин.

Британска агенција наводи да су Сједињене Америчке Државе раније оптужиле Русију да захтева од страних бродова да траже дозволу за пролаз кроз Арктичку област и да, наводно, под претњом да ће применити силу, захтева да се руски поморски пилоти укрцају на бродове.

Русија улаже у инфраструктуру за развој пута кроз Северно море у жељи да он постане главна бродска линија на Арктику, који се загрева брже од остатка света.

Шести Источни економски форум у Владивостоку, који је почео у четвртак у хибридном формату, трајаће до 4. септембра.

Прочитајте још најновијих вести из света бизниса.

 

Преузмите андроид апликацију.