Почетна > Бизнис
Бизнис

Пословна клима у еврозони пала у априлу више од очекивања

Пословно расположење у еврозони је опало у априлу много више него што се очекивало, јер су рат у Украјини који траје пуна два месеца и с њим повезана поскупљења робе погодили поверење привредника у свим секторима, показују данашњи подаци Европске комисије.
Фото: Pixabay/JoaquinAranoa

Месечни индикатор економске климе Европске комисије пао је прошлог месеца на 105 поена са наниже ревидираног мартовског нивоа од 106,7 бодова, преноси Ројтерс.

Економисти које је анкетирала британска агенција предвиђали су у просеку да ће овај индекс износити 108 поена у априлу.

Међу секторима, најтежи пад пословног поверења је регистрован у индустрији, са нивоа од 9,0 поена у марту на 7,9 поена у априлу, док је расположење у малопродаји потонуло на минус 4,3 бода са ранијих минус 2,4.

Све израженији је постао песимизам међу потрошачима, при чему се њихово поверење спустило на минус 22 бода са ранијих 21,6 поена.

Пословно расположење у сектору услуга, који чини велики део привреде еврозоне, пало је на 13,5 поена у априлу са 13,6 бодова претходног месеца.

С друге стране, очекивања продајних цена међу произвођачима су скочила на историјски максимум од 60,8 поена са 57,2 бода у марту, док су инфлациона очекивања потрошача за 12 месеци унапред ненадано оштро пала на 50 бодова са рекордних 62,9 поена забележених у марту.

Dolar se drži blizu najvišeg nivoa u poslednje dve decenije

Преузмите андроид апликацију.