Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Послодавци у Србији улажу у образовање и вештине запослених

Послодавци у Србији отворени су да своје запослене шаљу на професионална усавршавања, а најчешћи вид додатних едукација јесу семинари, краће обуке за развој вештина, као и различите врсте стручних конференција, показало је најновије истраживање ПКС-а.
послодавци
Фото: Unsplash/Tim van der Kuip

Резултати анкете, у којој је учествовало око 200 компанија, показали су да запослени најчешће могу самостално да предложе усавршавање и обуке, као и друге могућности професионалног развоја.

Таква ситуација је чак код 94,2 одсто анкетираних фирми, а послодавци су истакли да је развој сектора људских ресурса знатно допринео повећању продуктивности, ефикасности пословања и смањењу грешака, саопштили су из ПКС-а.

Руководилац Службе за едукацију ПКС Ивана Ковачевић рекла је да је да су Центар за едукацију, дуално образовање и образовне политике и Пословна академија ПКС спровели ово истраживање како би добили релевантне информације „са терена“ колико су послодавци спремни да улажу у запослене.

„Континуирано пратимо потребе послодаваца, запослених, као и оних који су у потрази за послом и у складу са тим организујемо разноврсне специјалистичке тренинге и обуке“, истакла је Ковачевић.

За предстојећу јесен најавила је богату понуду едукација из различитих области пословања почев од права и финансија преко маркетинга и брендирања до заштита животне средине.

У анкети су учествовали представници професионалног менаџмента, затим власници компанија, запослени у службама за људске ресурсе, а највише их је из услужних делатности.

Код 46 одсто анкетираних компанија, људским ресурсима бави се особа задужена и за друге послове, док је 31 проценат навело да нема засебно одељење за људске ресурсе.

Компаније које запошљавају више од 250 људи, у организационој структури имају посебну службу за људске ресурсе која запошљава више од три особе.

Насупрот њима, у малим фирмама које запошљавају између девет и 49 радника људским ресурсима најчешће се бави особа задужена и за друге области пословања.

У већини великих и средњих компанија постоји предвиђен буџет намењен обукама и развоју људских ресурса, а дефинисан је годишњим планом.

Анкета је показала да у микро предузећима буџет намењен обукама и развоју људских ресурса, углавном није предвиђен годишњим планом.

Организовање обука се врши два или три пута годишње у оквиру краћих циклуса едукације код малих и средњих предузећа, док се у великим компанијама спроводи у току целе године у оквиру дужих циклуса образовања.

Области у којима се запослени најчешће усавршавају јесу финансије и рачуноводство, правни послови и законска регулатива, пословне вештине, а најмањи удео у укупном узорку има међународно пословање – свега 9,2 одсто.

Осим наведених области, анкетирани су истакли као кључне додатне теме продају и набавке, безбедност, маркетинг, информационе технологије и инфраструктуру квалитета.

Преквалификације и доквалификације имају најмањи проценат заступљености и то 6,4 процента.

Prosečna zarada popisivača 60.000 dinara

Преузмите андроид апликацију.