Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Последње четири деценије Новог Сада кроз снимак сателита – како се Нови Сад променио (ВИДЕО)

Нови Сад један је од најбрже растућих српских градова, а његово ширење и промене у последње четири деценије забележене су на сателитским снимцима компаније „Google“.
Фото: PrtSc/Google Earth

Наиме, „Google Earth“ нуди опцију „путовања кроз време“, које приказује по годинама сателитске снимке жељене локације од 1984. године, па до данас.

Посматрајући само језгро Новог Сада тешко је уочити значајније промене, а разлог томе је ниска резолуција старих сателитских снимака.

Једна од уочљивих ствари јесу новосадски мостови преко Дунава. Кроз сателитске снимке може се видети како је за време НАТО бомбардовања, нажалост, Мост слободе у једном периоду оборен, а видљиве су промене и на другим мостовима.

 

Ипак, уколико посматрамо град шире, видљиве су значајне промене у неким деловима града.

Тако је јасно видљиво да простор између Новог Сада и Ветерника давне 1984. године окупирају претежно пољопривредне површине, те да се временом тај простор попуњава кућама и улицама и на крају спаја са Новим Садом.

Из истог угла видљив је и развој градског кварта Адице, који је на сателитским снимцима јасније видљив деведесетих, док је у последњим годинама приметно гушће насељен.

Сајлово је такође видљиво од деведесетих, од када се уз индустријске објекте појављују и куће.

Сателитски снимци показују и како су се Клиса и Слана Бара проширили, што у северозападном смеру, што на југоисточном делу ближе каналу ДТД и Дунаву.

Они са мало бољим оком могу уочити и како је Сремска Каменица почела да се шири у више смерова, што ка Мишелуку, што на обронке Фрушке горе.

Све ово, и много више, можете погледати и сами кликом на овај линк.

„Google Earth“ дозволиће вам да пустите сателитске снимке као видео, али и да бирате годину која вас интересује.


Od pojave prvog bicikla u gradu Novi Sad postao grad biciklista – tradicija duga skoro 150 godina

Преузмите андроид апликацију.