Почетна > Србија
Србија

После 30 године српска пилетина на ЕУ тржишту

Министар пољопривреде Србије, Бранислав Недимовић, данас је у Бриселу договорио почетак одобравања процедуре извоза пилећег меса из Србије у ЕУ.
Фото: PrtSc/European Parliament/YoTube

„Пилеће месо из Србије за две недеље креће у процедуру одобравања у ЕУ како би се нашло на европском тржишту. Када је реч о свињском месу имаћемо још једну контролу у фебруару месецу, али ми смо свој посао завршили“, поручио је Недимовић из Брисела.

Недимовић напомиње да је Србија завршила посао са аспекта безбедности хране и да је сада време да ЕУ отвори своје границе за увоз српске робе.

Последњи пут када је Србија била присутна на европском тржишту хране са пилећим и свињским месом и прерађевинама било је још у доба СФРЈ.

У међувремену извоз се свео само на Северну Македонију, БиХ и Црну Гору.

„Сада отварамо нова тржишта са којима расту и нове шансе. Све што произведемо и у пољима можемо да провучемо кроз сточни фонд и направимо додатну вредност“, оцењује Недимовић.

У својој поруци пољопривредницима у Србији министар Бранислав Недимовић наглашава да је најважније да поведу рачуна у процесу това због ризика од афричке куге и осталих болести.

„Ако то урадимо сада имамо неколико различитих тржишта и у зависности од цене боље продајемо робу. То је суштина трговине у пољопривреди- да ти је све отворено и да можеш да бираш коме ћеш да продаш“, каже Недимовић.

Извоз аграра ове године увећан за 14%

 

Преузмите андроид апликацију.