Почетна > Србија
Србија

Посланици усвојили закон који се тиче финансијске помоћи младима до 16 година

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Закон о привременом регистру мајки и других лица којима се уплаћује новчана помоћ.
Фото: Wikimedia Commons/Mister No

Посланици су одлучили да закон ступи на снагу раније, односно у року краћем од осам дана од објављивања у Службеном гласнику.

Закон се тиче финансијске помоћи младима до 16 година у износу од 10.000 динара.

Према том закону, мајке се за помоћ преко Управе за трезор пријављују од 20. августа до 20. септембра, а исплата помоћи се очекује од 25. септембра.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о фијансијској подршци породици са децом којим се помаже предузетницама.

Предложеним изменама предвиђено је да очеви који су у радном односу, а чије су супруге предузетнице, након три месеца од рођења детета могу да користе право на одсуство са рада ради неге детета, одсуство са рада ради посебне неге детета и накнаду зараде, односно накнаду плате.

Отац детета ова права може да оствари после навршена три месеца живота детета, за преостали период до годину дана, за прво и друго дете, односно до две године за треће и свако наредно дете.

Такође, изменама овог закона, а у складу са одлуком Уставног суда, изједначава се статус мајки предузетница, будући да је предвиђено остваривање права везаних за одсуство са посла за треће и свако наредно дете у трајању од две године.

Ministar Vučevića sastao se sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

Преузмите андроид апликацију.