Почетна > Бизнис
Бизнис

Поскупљење нафте за ову недељу

Цене нафте забележиле су раст од готово 3,0 посто током ове недеље, подржане ведријим прогнозама о потражњи и уочи важног састанка групе ОПЕК+.
Фото: Pixabay/Skitterphoto 

Очекује се да ће водећи светски произвођачи „црног злата“ донети одлуку о својој производној квоти после јула.

Северноморска сирова нафта Брент трговала се данас по цени од 75,42 долара по барелу, што је раст од преко 2,54 процента у односу на понедељак, док је америчка WTI нафта ојачала од почетка недеље за 2,52 посто на данашњих 73,11 долара за барел, преноси агенција Анадолија.

Током ове недеље, цене оба типа нафте бележе највише нивое од октобра 2018, када се Брент трговао по цени од 76,92 долара по барелу, а WTI за 75,08 долара по барелу.

На овонедељни пораст цена утицало је одлагање додатних испорука нафте из Ирана на тржиште, услед паузирања америчко-иранских преговора о укидању санкција Вашингтона према Техерану због председничких избора у Исламској републици.

Поред тога, како светска кампања вакцинације добија на замаху и број нових случајева ковида показује свакодневно видљив пад, посебно у великим економијама, ситуација с понудом и потражњом на тржишту нафте постала је затегнутија, због бољих изгледа тражње од очекиваних.

Оптимистичне прогнозе о тражњи за нафтом додатно су подстакнуте информацијама о већем паду америчких залиха прошле недеље него што се процењивало на тржишту.
Фото: Pixabay/drpepperscott230

Америчке комерцијалне залихе „црног злата“ пале су за 7,6 милиона барела, или 1,6 одсто, на 459,1 милиона барела, док су тржишни актери предвиђали пад од 3,6 милиона барела, показују подаци америчне Управе за енергетске информације (ЕИА).

Инвеститори су сада фокусирани на предстојећи састанак Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихових савезника, укључујући Русију, који би требало да се одржи 1. јула, и на којем ће бити разматрана њихова стратегија смањења производње после јула.

У стручним круговима не очекују да ће ова нафтна алијанса знатно повећати пумпање, како би се избегле велике осцилације цена.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.