Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Посебна нега за дрвеће у Новом Саду: Стабла се преко крошње прихрањују минералима

Дрвеће у Новом Саду од овог пролећа добија посебну негу. Радници Градског зеленила почели су, први у Србији, да спроводе фолијарну прихрану одраслих дрвореда у целом граду и приградским насељима.
Фото: Градске инфо

То конкретно значи да ће свако стабло добити неопоходне хемијске хранљиве елементе, који ће поспешити његову виталност, подстаћи исхрану и развој, што је посебно важно да раст и здравље дрвећа које расте у градским срединама. Прихрањивање је започето синоћ, а витамине и минерале, добили су кесетенови на Булевару војводе Степе, булевару Јаше Томића, алеји Мике Антића.

„Фолијарна прихрана преко листа је до седам пута ефикаснија од исхране преко корена. Младо лишће брзо усваја и спроводи хранљиве елементе у друге делове биљке. Почели смо с кестенима, јер он као једна од најосетљивијих врста у урбаним условима захтева посебну врсту неге. У наредним данима наставићемо да прихрањујемо и све остале врсте дрвећа“, каже Милош Егић директор ЈКП „Градско зеленило“.

Данијела Андрић, помоћник директора за одржавање зеленила истиче да је фолијарна прихрана одраслог дрвећа значајна новина у пословању и да су до сада у целом региону такву врсту неге добијала само млада, тек засађена стабла.

„Фолијарна прихрана омогућава лакши и бржи приступ макро и микро хемијских елемената биљкама и побољшава њихову виталност, кондицију и опште стање. Аплицирање хранљивих материја се врши преко листа. Биљке транслокационо усвајају хранљиве материје и минерале и дистрибуирају их у остале делове. Овај начин третирања омогућава брзо деловање на примарни метаболизам, изузетно је ефикасан при уноси микроелемената и драстично унапређује здравље стабала у урбаним срединама“, каже Данијела Андрић. Новосадском дрвећу биће обезеђене додатне количине азота и других минерала који обезбеђују бујност лисне масе, развој кореновог система и стабла.

„Смеса није шкодљива ни за људе, али ни за инсекте или друге врсте живих организама. Прихрањивање дрвећа преко крошње обавља се специјализованим атомизерима за високо дрвеће који омогућују наношење хранљивих честица под високим притиском. Својом конструкцијом омогућавају оптималну потрошњу енергије и средства за прихрану, као и равномерно наношење препарата на читаву лисну површину стабла“, истиче Андрићева.

У Новом Саду има близу 100 хиљада стабала, а у последњих 10 година, број дрвећа се увећао за око 50 одсто. Посађено је 54.216 нових садница дрвећа у граду и приградским насељима.

У свим градским парковима изграђен је модерни заливни систем кап по кап, који ће ове године бити изграђен и за заливање дрвореда на Булевару Михајла Пупина.

Izabrano osam umetnika koji će oslikati mural u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.