Почетна > Бизнис
Бизнис

Португалија би могла да ограничи коришћење 5Г опреме из безбедносних разлога

Закључци португалског Одбора за процену безбедности о ризицима од 5Г мреже могли би бити изузети или ограничени, али коначна одлука је на регулаторном телекомуникационом телу Анакому, речено је данас из португалске владе за партнерску кућу „Еурактива“, португалску новинску агенцију Луса.
Фото: Pexels

Прошле недеље је Одбор, у склопу седнице Врховног савета за сајбер безбедност, објавио расправу о „високом ризику“ од 5Г мрежа и услуга коришћења опреме од добављача који, између осталог, долазе из земаља ван ЕУ, НАТО или ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој).

У извештају се наводи да ови системи изазивају проблеме јер „правни систем земље из које долази добављач“ дозвољава влади да „врши контролу, да се меша или врши притисак у трећим земљама“.

Иако земље или компаније нису именоване, „Еурактив“ наводи да се највероватније ради о „Хуавеију“, чија је 5Г технологија забрањена у бројним земљама, укључујући Велику Британију и Шведску.

Из канцеларије државног секретара за дигитализацију и административну модернизацију, Марија Камполарга, речено је да, ако се у обзир узимају закључцци, то може да доведе до изузећа, ограничења и укидања 5Г опреме или службе.

Луса је контактирала „Хуавеји“, из кога су саопштили да су упознати са чињеницом да је портуаглска влада објавила информације које се тичу ризика од коришћења телекомуникационих мрежа, али да компанија није знала да ће се објавити такав извештај и да тражи још информација од релевантних служби како би имала ширу слику ове процене“.

„Хуавеи“ наводи да је у „претходне две деценије радио са португалским оператерима, како би развио комуникационе мреже и пружио квалитетну услугу милионима људи“, као и да је „Хуавеи неколико пута добио признање од португалске владе за стварање радних места, иновационих капацитета и за допринос иновацијама и дигиталној транзицији“, јер је уложио више од милион евра у обуку дигиталних талената.

Kina zabranila korišćenje proizvoda američke kompanije Mikron tehnolodži

Преузмите андроид апликацију.