Почетна > Србија
Србија

Порфирије и Јоаникије: Косовски завет темељ српског народа

Патријарх Српске православне цркве Порфирије и митрополит црногорско – приморски Јоаникије поручили су данас на Газиместану да је косовски завет темељ слободе и стварања српског народа, а да је свака посета Косову и Метохији повратак очевини.
Фото: PrtSc/RTV/YouTube

Патријарх и митрополит су данас обележили Видовдан на Косову и Метохији, а прослава националног празника почела је литургијом у манастиру Грачаница коју је служио патријарх Порфирије уз саслужење митроплолита Јоаникија, владике Теодосија и још неколико архиепископа.

Након литургије у манастиру, патријарх и архијереји служили су опело страдалима у Косовском боју 1389. године на Газиместану, а непосредно пре почетка опела, патријарх је обраћајући се окупљенима код Споменика Косовским јунацима поручио да уколико српски народ изгуби свој корен и свој духовни идентитет, онда ће изгубити све.

,,У том случају можемо бити једна безоблична маса од које се може правити готово све“, казао је патријарх.

Указао је и да је војска цара Лазара у бој са Османским царством била због одбране идентитета.

,,То је новозаветна битка, за нас је косовски завет нови завет или косовски подвиг, подвиг преображавања и узрастања у Христу, у сваком добру и врлини, зато је данас важан Видовдан као празник, али је важно поимање тог завета на Лазарев, Христовски начин“, навео је патријарх.

Нагласио је да косовски завет није имао за циљ да било кога елиминише и избрише, него напротив, да управо утемељи те јеванђељске вредности које се могу све скупити у две координате – љубав према Богу свим својим бићем и љубав према другим људима ко год да су они, као према самоме себи.

,,А ако није тако, онда је то знак да треба још да растемо у Христу“, нагласио је патријарх.

Фото: PrtSc/KoSSev/YouTube

Према његовим речима, аутентични и прави Срби неће имати проблем са било ким.

Једна од порука патријарха Порфирија била је и да сваки пут када Срби долазе на Косово и Метохију дубински знају и осећају да су се вратили у свој дом.

,,Сваки пут када дођемо на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе сведочи Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово дом“, рекао је патријарх.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је косовска жртва уграђена у темеље српске историје, као и да је остала главна тема српске новозаветне мисли, књижевности и уметности.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.