Почетна > Србија
Србија

Порфирије: Чувајмо светосавске вредности и косовски завет

Патријарх Порфирије на отварању манифестације „Дани Српске у Србији“ поручио је да је главни задатак и једини рецепт опстанка нашег народног корпуса у Српској, али и Федерацији БИХ, Црној Гори и Србији и где год наш народ живео, чување светосавских вредности и вредности косовског завета.
Фото: СПЦ

„То је љубав према Богу и ближњима и одбрана слободе своје и слободе ближњих. Јединство је духовно, оно је независно од политичких, државних и сваких других граница“, казао је патријарх.

Нашем идентитету, како је рекао, припада и успостављање, неговање и унапређивање добрих односа, слоге и јединства са свим људима без обзира на веру, боју коже, етничку припадност, а првенствено са комшијама и народима који нас окружују.

„Морамо личним примером обезбеђивати себи и свом народу онолико колико и другима будемо пружали“, казао је.

Говорећи о Светом Стефану, који је крсна слава РС, Порфирије је рекао да је он добар избор да буде крсно име „у збегу рођене Републике Српске“.

„Он је најбољи узор за угледање, најпре нама православним Србима како се живи за Бога и ближње и одважно умире за истину, али и међуљудског јединства, истине и правде. У тој вери и истини утемељио је Свети Сава духовно и национално биће нас Срба“, поручио је Порфирије.

Казао је и да нас је Свети Сава обавезао на љубав како међу собом, тако и према свима другима, те додао да је најбољи показатељ „да смо генерација до које је светосавска светлост као животворни огањ доброг дошла“, чињеница да се „најмлађа рођена сестра Немањине Рашке родила на историјског постојбини Твртка Великога и добила име Српска“ и то у време патријарховања, како је навео, његовог недостижног претходника патријарха Павла.

„Призивајући благослов Божији на овај часни и честити скуп, као и на сваког житеља Републике Српске, притом се молити за покој душа свих невино пострадалих на тим мученичким просторима, још једном вас из средине срца поздрављам и молим да међусобни мир, слогу и јединство чувамо као зеницу ока свога. Како ми чинили, тако и нама Бог помогао“, закључио је патријарх Порфирије.

Kočićevo pero dodeljeno Milošu Latinoviću

Преузмите андроид апликацију.