Почетна > Свет
Свет

Поред Рафаиловића, Приштина од Црне Горе тражи и Каменово

БУДВА: Поред 4.555 квадратних метара на шеталишту у Рафаиловићима Приштина од црне Горе тражи и враћање око 33.000 квадратних метара у заливу Каменово.
Фото: PrtSc/YouTube/Kamenovo

Агенција за приватизацију из Приштине тражила је врћање 33.000 квадратних метара у заливу Каменова, који је некада био одмаралиште запослених у јавним предузећима и студената са КиМ, пишу Вијести.

Косовска агенција за приватизацију не одустаје од доказивања да је компанија ,,Рекреатус“ из Приштине стварни власник тих квадрата, а не истоимена компанија чије је седиште у Будви.

Компанија ,,Рекреатурс“ је бивша синдикална компанија из Приштине која је имала одмаралиште у Каменову и планирала је да изгради слично у Улцињу, а како се наводи, компанија се под неразјашњеним околностима преселила у Будву 1999. године, да би је 2002. године купила ,,Атлас група“ за 60.000 евра.

Комплекс од готово три и по хектара, на коме се некада налазило косовско одмаралиште, како пише у катастарској евиденцији Управе за некретнине, својина је Црне Горе, а сукоришћење је уписано на ,,Рекреатурс ДОО Будва“, који је власник највећим делом, док мањи део имају ,,Кожар СОУР трговина“ са Косова и Косовска банка ДД у стечају.

Косовска Агенција за приватизацију не одустаје да докаже да је фирма ,,Рекреатус” из Приштине стварни власник 33.000 квадрата, а не истоимена фирма чије је седиште у Будви.

Каменово потражују и мештани, који такође тврде да им је земља отета и који више од деценију воде судску борбу за повратак земље.

Када се ради о повраћају 4.555 квадрата на шеталишту у Рафаиловићима, општина Будва је преко свог правног заступника Николе Пламенца, оспорила тужбу привремених приштинских власти и затражила њено одбацивање као неуредне.

Тужба привремених приштинских институција се односи на Општину Будва, Црну Гору и компанију ,,Сунраф беаћ пропертиес“, а у њој се тврди да су одмаралиште ,,Ганимете Тербесхи“ купили пре шест деценија.

Тужба за утврђивање права својине, у коју су подгоричке Вијести имале увид поднета је которском Основном суду.

Приштинске институције од которског суда траже доношење привремене мере забране располагања и отуђења земље на пјени од мора до окончања судског спора, пише подгорички дневник.

Приштина тврди да је власник поменуте имовине, а као доказ је приложен купопродајни уговор закључен 22. марта 1961. у Среском суду у Котору, када је парцелу од 4.555 квадрата купио Савет за социјалну политичка и социјална питања некадашње Социјалистичке аутомне покрајине (САП) Косово и Метохија.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.