Почетна > Бизнис
Бизнис

Пораст базне инфлације у САД-у

Базна инфлација у САД-у, кључни индикатор који Федералне резерве користе при одлучивању о монетарној политици, порасла је у мају за 3,4 посто међугодишње.
Фото: Танјуг/shutterstock.com/Maxx-Studio

Заправо, то је њен највиши ниво од 1992, известило је данас Министарство трговине.

У односу на април, базна инфлација потрошачких цена производа и услуга за личну потрошњу повећала се у мају за 0,5 процената, преноси ЦНБЦ.

Општа инфлација, која укључује и волатилне цене хране и енергије, забележила је у мају раст од 3,9 одсто међугодишње и од 0,4 процента на месечном нивоу.

Расту инфлације су највише допринеле цене енергије, које су скочиле за 27,4 посто, док су цене хране напредовале за само 0,4 процента.

Иако би ови показатељи могли да повећају стах од даљег убрзања инфлације, званичници ФЕД-а и даље инсистирају на томе да је тренутна ситуација привремена и да ће се стопа инфлације вероватно смањити како се услови живота буду враћали у нормалу.

На нагли раст потрошачких цена утицао је сплет фактора, укључујући поремећаје у ланцу снабдевања у условима ескалирајуће потражњуе након поновног отварања економије. Поред тога, треба имати у виду и ниску упоредну базу, односно чињеницу да су у истом месецу прошле године у САД на снази биле корона мере ограничења које су блокирале и живот и већи део економије.

Према засебном саопштењу америчке владе, потрошња становништва је у мају стагнирала, док су лични приходи опали за 2,0 посто. Стопа штедње грађана износила је 12,4 процента, што је пад у односу на 14,5 процената у априлу.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.