Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Популарна мексичка текила у канџама климатских промена

Национални дан коктела Маргарита у Америци се данас обележава у сенци упозорења научника да климатске промене угрожавају главног опрашивача биљке агаве, без које нема праве текиле, главног састојка коктела Маргарите.
Фото: Pexels/Los Muertos Crew

Према подацима Америчког удружења дестилерија алкохолних пића, прошле године су текила и мескал били економски најбрже растуће категорија жестоких пића.

Научници из целог света су предочили да ће несташица воде изазвана климатским променама и убудуће вршити огроман притисак на произвођаче прехрамбених производа, а вино и жестока пића, нажалост, нису изузети из ове прогнозе.

Студија из 2019. године показала је да климатска криза, узгој стоке и прекомерна испаша и друге привредне активности, могу да поремете и узгој и дистрибуцију агаве, главног састојка текиле.

Иако је та биљка отпорна на сушу и успева по врућем времену са мало или без воде, Оманџана Госвами, научница за храну и животну средину из Уније забринутих научника, каже да је животни циклус агаве превише крхак и не може да издржи велике временске промене.

„Нажалост, климатски ефекти нису линеарни. Екстремне временске прилике у комбинацији са непредвидљивошћу чине да је тешко предвидети у ком правцу ће се кретати узгој агаве у будућности, додала је Госвамијева.

Национални дан коктела Маргарита прогласио је 1971. године амерички председник Ричард Никсон да би се одала почаст омиљеном коктелу Американаца.

Коктел Маргарита, настао 1938. године у Мексику, прави се од текиле и сока од лимете и у Америци се сматра омиљеним пићем за забаву.

Преузмите андроид апликацију.