Почетна > Србија
Србија

Поповић: Председник са монаштвом о пројектима који су важни за Хиландар

Народни посланик Ненад Поповић, који је са председником Србије Александром Вучићем у посети манастиру Хиландар, пренео је данас да је председник са монаштвом разговарао о пројектима који су важни за манастир.
Фото: Wikimedia Commons/Саша Шљукић

„По одлуци председника Вучића, Влада Србије је обезбедила сва средства за завршетак обнове манастира, а искористили смо ово време да председник разговара са игуманом Методијем и братијом манастира Хиландар о даљим пројектима који ће се овде реализовати у наредних пер, шест година“, рекао је Поповић.

Према његовим речима за годину и по дана навршиће се 20 година од пожара у Манастиру Хиландар, који се догодио у марту 2004. године, а до тада је планирано да ова српска светиња буде потпуно обновљена.

„Реч је о завршетку обнове манастира пре свега, али такође и о пројектима који су важни за Хиландар, а то су нова ризница и нови депо. Први пут после краља Милутина ће се радити реконструкција главног храма, а разговарали смо и о других пет-шест пројеката веома важних за будућност Хиландара“, рекао је Поповић.

Додао је да је председник Србије прихватио све идеје које је изнело братсво манастира Хиландар на челу са игуманом.

„Слободно могу да кажем да је после Александра Обреновића који је крајем 19. века спасао Хиландар да не оде у туђе руке, највише за Манастир Хиландар у последних 100 година урадио председник Вучић и на томе смо му сви захвални“, истакао је Поповић.

Додао је да је председник Србије други пут за две године у посети Хиландару и да је у последњих неколико година урађено много на обнови манастира, истичући да на Хиладару сваки Србин добије и утеху и уточиште, али и смер куда да иде и охрабрење за оно што га чека у будућности.

„У овим тешким временима када је Србија изложена великим притисцима, када снажно економски напредује на Балкану веома је важно да се вратимо правим вредностима, нашој традицији, коренима и да знамо ко су нам преци и да их будемо достојни „, закључио је Поповић.

Selaković: Organizovani napadi ogolili Kurtijevu nameru da protera Srbe

Преузмите андроид апликацију.