Почетна > Бизнис
Бизнис

Поново се разматра повећање ограничења радног времена у Јужној Кореји

Влада Јужне Кореје ове недеље ће поново разматрати предлог о повећању ограничења радног времена на 69 сати недељно са садашње границе од 52 сата, након што се суочила са отпором најмлађих радника.
Фото: Pixabay/cskkkk

Радници у Јужној Кореји су по радним сатима 2021. године били на четвртом месту у свету, после Мексика, Костарике и Чилеа, а прекомеран рад односи животе сваке године, пише Си-Ен-Ен у опширној анализи.

Секретар јужнокорејског председника Јун Сеук Јеола рекао је средином прошле недеље да ће влада кренути у новом правцу, након што је “саслушала јавно мњење“ и додао да је посвећена заштити права и интереса најмлађих радника и радника који нису чланови синдиката.

Како наводи Си-Ен-Ен, подизање горње границе за број радних сати сматрано је решењем за смањење броја радне снаге са којим се земља суочава због све најниже стопе наталитета и старења становништва, али су, с друге стране, критичари то оценили као штетно, указујући да би додатно повећање обима рада повећало разочарање међу млађим генерацијама и изазвало демографске проблеме.

Тренутни закон ограничава радну седмицу на 40 сати плус до 12 сати прековременог рада, иако су у стварности, кажу критичари, многи радници под притиском да раде дуже.

“Предлог нема никаквог смисла… И толико је далеко од онога што радници заправо желе. Чак и да се влада предомисли, многи радници ће бити под притиском да раде преко законског максимума“, став је студента из Сеула, Јунга Јунсика.

Навео је да његов отац ради прекомерно сваке недеље и да не постоји граница између посла и живота.

„Инспектори рада не могу да надлгледају сва радна места све време. Јужнокорејски народ остаће изложен смртоносном прекомерном раду“, додаје Јунг.

У анализи се наводи да су Јужнокорејци у просеку током 2021. радили 1.915 сати, што је далеко изнад светског просека који износи 1.716 сати.

Додаје се да је 2017. године, пре него што је влада смањила ограничење радног времена, стотине људи умрло од превелике количине посла, а да је до смртних случајева због превеликог броја радних сати долазило и након што је број радних сати ограничен на 52 сата у току недеље.

Njujork komjuniti banka kupiće glavni deo Signačer banke za 2,7 milijarde dolara

Преузмите андроид апликацију.