Почетна > Србија
Србија

Понављање избора у Великом Трновцу 23. јуна

Републичка изборна комисија донела је синоћ одлуку да се у Великом Трновцу одрже поновљени парламентарни избори у четвртак 23. јуна.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ситуација са гласањем у Великом Трновцу је атипична у односу на све од раније, из тог разлога ово су избори у којима се најдуже чекају коначни резултати, а кључно питање за термин формирања нове републичке владе је да ли ће ови резултати бити добијени 23. јуна, изјавио је данас извршни директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД) Бојан Клачар.

Како се наводи у саопштењу РИК-а, на 76. седници, донето је Решење о спровођењу поновног гласања на бирачком месту број 6. (ОШ „Мухарем Кадриу“ – учионица, Велики Трновац) у општини Бујановац, на којем је поништено поновно гласање на изборима за народне посланике спроведено 27. маја 2022. године.

Поновно гласање биће спроведено у четвртак, 23. јуна, у времену од 7.00 до 20.00 часова.

Претходно је РИК на 75. седници као основан усвојио Приговор подносиоца проглашене листе „Коалиције Албанаца долине“ односно захтев за поништавање поновљеног гласања на бирачком месту 6 тако да ће житељи Великог Трновца на биралишта четврти пут, будући да се због приговора на неправилности, на бирачком месту у том селу до сада гласало у три наврата.

Чланови Комисије донели су такође Одлуку о облику, изгледу, боји и садржини гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике.

Гласачки листићи штампаће се на папиру плаве боје, а контролни лист за проверу исправности гласачке кутије штампаће се на папиру сиве боје.

Гласачки листићи штампаће се у две језичке варијанте, на српском и албанском језику, на папиру формата А-3.

Републичка изборна комисија донела је и Одлуку о утврђивању броја гласачких листића за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, 23. јуна, којом је утврђено штампање 1.089 гласачких листића.

На овој седници донета је и Одлука о допунама одлуке о давању овлашћења координаторима РИК-а од 22. марта 2022. године, којом се допуњује тачка 1, тако што се у подтачки 25) као координатори Републичке изборне комисије за територију Пчињског округа овлашћују и Срђан Зоја, Вељко Одаловић, Мирослав Васић, Милош Петровић и Вељко Перовић, чланови РИК-а.

Седници је председавао заменик председника Републичке изборне комисије Марко Јанковић.

У Француској анкете најављују победу Макроновог блока

Преузмите андроид апликацију.