Почетна > Србија
Србија

Помоћница Ендерић и подсекретар Радуловић примили грчку делегацију из Каламарије

Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић и подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, примили су данас, у Покрајинској влади, делегацију солунске градске општине Каламарија.
Фото: Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Делегацију из Каламарија је предводио градоначелник Општине Каламарија Јанис Дардаманелис у пратњи генералног секретара општине Елени Фyке и заменице градоначелника задужене за културу Васо Николету, а састанку је присуствовао и помоћник у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић.

Ендерићева је том приликом нагласила да је Грчка један од десет највећих инвеститора у Војводини и подсетила да АП Војводина има 46 потписаних споразума о сарадњи са 36 европских азијских и афричких регија.

У вези с тим, саговорници су се сагласили да постоји простор за интензивирање сарадње у области туризма, привреде, индустрије али и образовања и јачања сарадње универзитета, будући да у Новом Саду борави и школује се велики број грчких студената са Универзитета из Солуна.

Сходно томе, било је речи о будућим сусретима и договарању акционих корака у циљу формирања правног оквира у циљу могућег потписивања споразума о сарадњи између АП Војводине и регије Централне Македоније којој припада општина Каламарија.

Ово би уједно био и први споразум о међурегионалној сарадњи између АП Војводине и неке од грчких регија.

Према речима подсекретара Радуловића, који је синоћ у новосадској Синагоги присуствовао концерту духовне и модерне грчке музике из Солуна, остварен је први, заиста успешан корак у сарадњи у једној од области културе, имајући у виду да је концерт изазвао пажњу шире културне јавности.

„Бројне су могућности институција културе, као и мноштво верских и духовних садржаја на којима наше две регије могу успешно да остваре сарадњу“ истакао је Станислав Радуловић и прецизирао да би се даља сарадња могла одвијати управо институционално, кроз реализацију изложби, позоришних представа, музичких концерата, размену стручњака и учешћа у реализацији заједничких пројеката, јер наше две земље имају богате традиционалне и духовне везе, које трају вековима.

Директорка Музеја Војводине Тијана Станковић-Пештерац, која је присуствовала састанку истакла је да је и ова институција културе са широким спектром деловања и као други, по величини, музеј у држави увек је спреман за нове мостове сарадње.

Градоначелник Каламарије Јанис Дардаманелис се захвалио домаћинима на изузетном гостопримству током претходних дана и изразио задовољство новим могућностима даље сарадње, истичући да је Каламарија велика општина и да смо ми братски народи историјски повезани и умногоме слични и да ћемо надаље кроз предлоге за сарадњу наставити добре међународне односе и градити нове мостове сарадње.

Doneta odluka o pristupanju AP Vojvodine Savezu Alpe-Jadran

 

Преузмите андроид апликацију.