Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Положени венци у касарни „Југовићево” за погинуле у НАТО бомбардовању

Поводом обележавања Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању, у касарни „Југовићево” одржан је комеморативни скуп јединица из гарнизона Нови Сад. Венце на спомен обележје положио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и подсетио да никад не треба да заборавимо шта је учињено тих 78 дана.
Фото: НС уживо/Павле Пејић

„На данашњи дан, пре 24 године, НАТО агресори су почели да бомбардују нашу државу, а уједно и Нови Сад. То је један од најтежих дана у историји, како Србије тако и Новог Сада, тада су срушена сва три моста, Варадински, мост Слободе и на крају Жежељев. Сравњена је Телевизија Нови Сад, више од десет пута гађана је рафинерија. Имали смо многобројне цивилне жртве, као и војне. Никад не треба да заборавимо шта нам је учињено у тих 78 дана, не треба да заборавимо на све жртве, на све Новосађане, на жртве целокупне државе, а не треба да заборавимо и на материјалну штету коју смо претрпели током НАТО агресије“, рекао је први човек Новог Сада.

Градоначелник се осврнуо на тренутно стање у држави и нагласио да треба будемо спокојни да држава води политику мира, политику развоја, напредујемо и то је доказ да у овом тренутку можемо да градимо три моста.

„Када гледамо са ове тачке гледишта треба да будемо поносни шта нам је од тада урађено, колико градимо и улажемо и колико се економски развијамо. Добро је да можемо да будемо спокојни да држава води политику мира, политику развоја, несумњиво економски смо развијенији, напредујемо и то је доказ да у овом тренутку можемо да градимо три моста, оно што нам је потпуно нестало где смо скелама тада захваљујући војсци прелазили Дунав, чамцима са Данубиуса, да смо након тога имали барже, то не треба никад да заборавимо“, истакао је Ђурић и додао:

„Како сваке године обележавамо овде у Мајевици, у касарни, да нам то буде подстрек за даље, да наставимо даље да радимо и да напревимо бољи и лепши Нови Сад и нашу државу Србију.

Бригадни генерал Зоран Асковић, комадант прве бригаде копнене Војске Нови Сад, истакао је да не смемо да заборавимо погинуле саборце и све грађане наше земље који су дали живот за слободу, у којој ми данас уживамо.

„Војска Савезне Републике Југославије тада је оправдала поверење својих грађана. Војска Србије оправдава поверење својих грађана данас, окренути смо будућности, градимо безбедно окружење и спремни смо да одговоримо на све изазове који су постављени пред нама“, истакао је Асковић.

Фото: НС уживо/Павле Пејић
Бранко Ћурчић, потпредседник Покрајинске Владе, осврнуо је на штету која је учињена током бомбардовања.

„Штета коју сме претрпели била је огромна, између 1.500 и 2.000 погинулих, 6000 рањених, 25.000 тона експлозива пало је на нашу земљу, 600 мостова је порушено, 300 школа, преко 1.500 цивилних објеката. Напад је био неселективан и отворен на нашу државу. У име свих оних који су дали животе за слободу ове државе, они који су се борили, који су невино страдали, на данашњи дан наша обавеза је да им одамо почаст да се стално тога сећамо и да се никада не заборави“, рекао је Ћурчић.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Dan kada smo svi postali meta i kada je zlo pobedilo razum – NATO bombardovanje 24. mart (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.