Почетна > Србија
Бизнис Србија

Половни аутомобили скупљи и за 30 одсто

Уколико сте у потрази за аутомобилом, засигурно сте приметили да се на тржишту смањила понуда нових аутомобила, а да се на ауто-плацевима цена половњака подигла и за 30 одсто. Повећање је приметно, како у Србији, тако и у свету.
Фото: РТВ/Александар Галић

Ако док тражимо половни аутомобил гледамо и друге ставке, цена нам је некако увек примарна, а није реткост да буде и одлучујућа. А цене су, неки би рекли, папрене. Поскупљење је приметно и како кажу, очекује се да буде све веће и веће.

„Скок је отприлике око 30 одсто. Тај скок и није изражен овде код нас толико колико је изражен преко. Аутомобили су преко поскупели и више од 30 одсто. Најпре због пандемије коронавируса, мањкало је електронских компонената за производњу нових аутомобила и недостатак нових аутомобила на тржишту је узроковао да поскупе половни“, каже Зоран Анојчић са ауто-плаца и додаје:

„Ево, на пример, за овај аутомобил bmw x1 треба да издвојите три хиљаде евра више него прошле године. Дакле, скочиле су цене половних аутомобила, а то самим тим значи да је потражња мања. Потражња је тренутно смањена, то је карактеристично за август месец, али ћемо до краја године видети да ли је то август месец и годишњи одмори или је то ипак неизвесност која влада код народа.“

Неизвесност је присутна, јер је најављена несташица енергената, а у самом врху те листе је гориво. С обзиром на то да и производња компонената. Које су потребне за производњу аутомобила, зависи од рата у Украјини, запослени на ауто-плацевима се надају стабилизацији цена на тржишту до почетка следеће године, ако се заврши рат у Украјини. Занимало нас је и које марке аутомобила су најтраженије.

„Карактеристично на нашим просторима су увек немачки аутомобили, значи на другом месту италијански, француски, али увек немачки аутомобили vols wolkswagen, ауди“, истиче Анојчић.

Међутим, иако неки од најпопуларнијих модела аутомобила својим изгледом и бојом изгледају као идеални, није то увек случај. Стручњаци кажу да се боја гледа када се купује нов ауто, а да код половњака треба обратити пажњу на мотор, цену регистрације, кубикажу и остале ставке које су кључне, да не бисмо после доста плаћали и поправке аутомобила. Пријатељски савет – уколико вам је хитно потребан аутомобил и двоумите се око неких модела, можда је право време да се ових дана одлучите за неки и купите га, јер велике су шансе да ћете се за неколико месеци кајати када цена постане далеко папренија.

Zbog poskupljenja mnogi Austrijanci ostali bez ušteđevine

Преузмите андроид апликацију.