Почетна > Свет
Свет

Пољска неће тражити активирање члана 4 НАТО уговора

Пољски премијер Матеуш Моравјецки потврдио је данас да се неће позвати на члан 4 Северноатлантског уговора у вези са падом пројектила у селу Пржеводову у близини границе са Украјином, а у којем су убијене две особе.
Фото: Pixabay/PiotrZakrzewski

„Ми стално одржавамо консултације са савезницима, али у оквиру споразума о одбрани постоји члан 4, који приморава стране да се консултују у ванредним ситуацијама. Синоћ смо се договорили да проверимо да ли има основа за примену члана 4“, рекао је Моравјецки, пренела је украјинска „Правда“.

Он је додао да је развој догађаја у вези с падом ракете довео до закључка да се не ради о намерном нападу на територију Пољске.

„Стога се нисмо позивали на члан 4. Овај приступ је наишао на добар пријем код наших НАТО савезника“, рекао је он за канал ТВП.

Члан 4 НАТО уговора покрива сценарио у којем се држава чланица осећа угроженом од друге земље или терористичке организације.

У том члану се наводи да ће се државе чланице консултовати када год по мишљењу било које од њих буду угрожени њен територијални интегритет, политичка независност или безбедност.

Si Đinping kritikovao kanadskog premijera Tridoa

Преузмите андроид апликацију.