Почетна > Бизнис
Бизнис

Пољопривредници са више од 10 хектара земље треба да уплаћују доприносе за пензију

Тренутни износ минималне пољопривредне пензије од 13.275 динара месечно није знатно већи од износа новчане социјалне помоћи за једног одраслог – 9.580, наводе из Фискалног савета.
пензија
Фото: Pexels/Pixabay

Податак да Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) наставља позитиван тренд наплате доприноса. Да од маја до септембра ове године није било дотација из буџета за категорију пензионера ПИО запослених. Отворило је питање да ли би тај новац могао да се преусмери на повећање пензија земљорадника, али и оних чија су примања мања од износа најниже пензије – 13.274,5 динара.

Према статистичким подацима пензијског фонда од августа ове године таквих је у Србији 203.108.

Из Фискалног савета (ФС) тим поводом већ су сугерисали надлежнима да би требало размотрити укидање обавезних ПИО доприноса за пољопривреднике. Што су и објаснили у извештају социјалне политике за смањење сиромаштва старих.

Како се у извештају наводи степен покривености старих особа примањима из пензијско-инвалидског осигурања веома је висок и износи 22 одсто. У складу је са стопом ризика од сиромаштва опште популације у Србији од око 21,7 процената у 2020. години. При томе примећује се да постоји осетна разлика између стопе покривености међу половима – 97 одсто мушкараца наспрам 87 процената жена старијих од 65 година примају пензију.

Zemlje G7 se dogovorile da odrede fiksnu cenu ruske nafte

 

Преузмите андроид апликацију.