Почетна > Свет
Свет

Политико: Кијев тражи хитно тенкове, а Запад оклева

Кијев хитно тражи испоруку модерних тенкова, што би помогло украјинским снагама да брже напредују на североистоку земље и поврате више територија, али Запад одуговлачи, преноси Политико позивајући се на изворе упознате са овом темом.
Фото: Wikimediacommons/AndrejS.K

Тенкови су се нашли на врху листе жеља Кијева у тренутку када Украјина постиже напредак у источном региону Донбаса у околностима шокантног руског колапса овог месеца, наводи Политико.

Захтев је ове недеље добио нову хитност након што је руски председник Владимир Путин најавио да ће мобилисати додатних 300.000 војника за борбу у Украјини, што овај сукоб води у нову ескалацију.

Модернији амерички тенкови М-1 Абрамс и они немачке производње Леопард, представљали би снажан ударац који би могао да помогне украјинским снагама да поврате и задрже више територије, у поређењу са старим тенковима из совјетске ере којима тренутно располажу, кажу стручњаци и украјински саветници који су говорили за Политико.

Али највиши званичници националне безбедности у САД и Немачкој оклевају са овом испоруком, делом и због изазова у вези са обуком и логистиком, према америчким званичницима, украјинским саветницима и сарадницима Конгреса, наводи Политико.

Медведев: Русија може да употреби нуклеарно оружје за одбрану

Преузмите андроид апликацију.