Почетна > Свет
Свет

Политико: Естонија новцем ЕУ купује нову војну опрему, а своју стару шаље у Украјини

Савезници Естоније из Европске уније доводе у питање издвајање те земље за оружје које шаље Украјини, сугеришући да прорачун Талина далеко надмашује све остале, јер користи средства ЕУ за значајно унапређење своје војске кроз шему повраћаја новца, јавља Политико.
Фото: Танјуг/Jae C. Hong

Како наводи Политико, Естонија инсистира на томе да су њени захтеви за новим оружјем у складу с правилима о замени виталне опреме и једноставно одражавају њене велике доприносе рату, али њени критичари примећују да би шема ЕУ била под великим притиском када би све земље, поготову оне веће, користиле исту методологију као Талин.

Иако су Литванија и Летонија такође дале сличне доприносе Украјини, и то у вредности од око 400 милиона евра или више, њихови захтеви према фонду далеко су мањи.

Политико наводи да је Естонија пронашла “савршено легалан начин“ за замену својих старих залиха, првенствено тако што није поднела свој захтев за донације ЕУ на основу вредности старе опреме послате у Украјину, већ на темељу вредности потпуно нове, заменске опреме.

„Они шаљу своју стару опрему у Украјину и купују потпуно нови материјал за себе, финансиран новцем ЕУ“, рекао је извор близак ЕУ, који је желео да остане неименован, наводи Политико.

Mekol: Samo 20 od 113 milijardi dolara pomoći SAD Ukrajini završi u Kijevu

Преузмите андроид апликацију.