олитичари и личности из јавног живота Велике Британије поделили су са медијима своје омиљене рецепте за Божић, који се данас слави по Грегоријанском календару, а међу састојцима празничне трпезе које су препоручили нашли су се, осим за Британце традиционалног божићног пудинга и коктели, печена ћурка са посебним зачинима, али и хамбургери.
Оговарајући на упит Политика, министар спољних послова Велике Британије Дејвид Лами навео је да је за савршену трпезу за Божић потребно додати гвајански бибер уз божићну ћурку.
„Моја тетка то увек доноси за нашу породицу, и празнично расположење“, рекао је Лами.
Канцелар у сенци Мел Страјд је рекао да је његова препорука за савршен Божић везана за коктеле, јер је једна од ствари на које је највише поносан његов „коктел кабинет“.
„Препоручио бих зачињен Негрони за Божић. Класични Негрони, али користите џин зачињен звездастим анисом, циметом и мушкатним орашчићем“, рекао је Страјд.
Секретар за животну средину Стив Рид је казао да ове године пече ћурку на роштиљу.
„Тако да још не могу да кажем да ли је то врхунски савет или потпуна катастрофа. Осим тога – слањење ћуретине преко ноћи значајно побољшава укус“, казао је Рид.
Бивша премијерка Лиз Трас је поделила своје савете за „савршено печене кромпире“.
„Не гулите их, не кувајте на пари и чак не брините о претходном загревању рерне. Једноставно их исеците на комаде и ставите право у тепсију обложену маслиновим уљем или гушчјом машћу и ставите у рерну. Да бисте обезбедили савршену хрскаву спољашњост, само их добро протресите на пола кувања“, рекла је Трас.
Лидер Торијеваца Кеми Баденох имао је савет са све – да „алкохол и путер чине све бољим“.
Градоначелник Лондона Садик Кан је рекао да је „Божић време за избацивање старих рецепата“.
„Али немојте се плашити мале промене и улепшавања вечере“, додао је Кан, који је предложио да се у ћурку дода мало ароматизованог путера, и да се „не штеди на црном биберу“.
Главни секретар Министарства финансија Дарен Џонс је поделила рецепт за свој омиљени коктел, наводећи да су за једноставан Негрони потребне једнаке количине џина, натопљеног у фрижидеру са циметом, звездастим анисом, каранфилићем и ловоровим листом, као и кампари и слатки вермут, све помешано са ледом и кришком поморанџе.
Америчка амбасадорка у Лондону Џејн Хартли је казала да је током празничних вечери, од када је на служби у Британији, започела традицију „која доноси мало укуса дома у Лондон служећи класични (амерички) коктел – Менхетн“.
„А ако је превише јако, увек смо спремни да послужимо топлу шољу чаја, загрејану у микроталасној, наравно. Такође служим још једну америчку традицију: мој омиљени хамбургер из мог родног града Њујорка“, казала је Хартли.
Лабуриста Лусијана Бергер је подсетила да се данас поклапају Божић и први дан јеврејског празника Ханука.
„Објединићемо две традиције са печеном ћурком, поврћем и неким супер хрскавим палачинкама од кромпира. За најбоље палачинке од кромпира, из ренданог кромпира мора да се исцеди сва течност, пре него што се прже на најтоплијем уљу“, поделила је своје савете Бергерова.
Заменица секретара у Министарству спољних послова Кетрин Вест је казала да је „направила гомилу божићних пудинга“ још половином октобра, „који су спремни за кување на Божић“.
Независни посланик Џереми Корбин је међу саветима за спремање божићног ручка навео да се храна спрема на маслиновом уљу, и позвао суграђане да не бацају храну.
Британски премијер Кир Стармер није одговорио на упит о својим омиљеним рецептима за Божић.
Zaharova: NATO pokušava da Moldaviju pretvori u centar za snabdevanje Ukrajine oružjem
Преузмите андроид апликацију.