Почетна > Србија
Србија

Полако стижемо европске стандарде по платама

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у овој години бити још значајног повећања плата и пензија и нагласио да полако стижемо европске стандарде по питању плата и пензија.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је, упитан да ли ће бити повећање плата и пензија ове године, рекао да је синоћ добио коначне резултате за првих шест месеци, према којем је минус у државној каси јасно мањи од планираног.

„План је био да минус буде 198 милијарди, и то је нешто што је скупштина одобрила, а прихватио и ММФ. Наш минус је три пута мањи, он је 75 милијарди. То је више од милијарду евра бољи резултат од планираног“, објаснио је он.

Истовремено је изразио незадовољство јер се није довољно трошило на пројекте.

„Молио сам министре још у априлу да троше паре на пројекте. Ово показује да нису спремили довољно добре пројекте. Требало је да потрошимо више пара. Када потрошимо подстичемо стопу раста“, поручио је он.

„Када пређемо просечну плату од 600 евра људи ће видети да је остварив циљ до 2025. да просечна плата буде 900 евра, што значи да ће у Београду почетком идуће године бити већ 770 евра.“

Када је реч о стопи дефицита, истакао је да ће она бити много мања од очекиване.

„Сви подаци нам говоре да стопа јавног дуга неће бити преко 60 одсто, што је огромна вест, имајући у виду колика је у другим земљама Европе и ЕУ“, казао је он.

Рекао је да ће Србија престићи једну земљу ЕУ по примањима, а идуће године још једну, па затим и даље државе.

„Полако стижемо европске стандарде по питању плата и пензија“, закључио је он.