Почетна > Бизнис
Бизнис

Покренут поступак против добављача производа бренда Епл

Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) покренула је поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против фирми Апком из Мађарске и Apcom Distribution из Београда, због постојања основане сумње да оне одређују цене „Аpple“ производа у даљој продаји у Србији.
Фото: Pixabay/Pexels

КЗК је саопштила да су ове фирме повезана привредна друштва, те да су извршене ненајављени увиђаји на четири локације.

КЗК наводи да је анализирала услове конкуренције на трзиштима мобилних телефона и таблета, „смарт” сатова, слушалица и бежичних слушалица, „смарт” ТВ боксова и тастуре и мишева, између осталог и за производе бренда „Аpple“.

„Увидом у јавно доступне податке, констатовано је да су цене појединих производа бренда „Аpple“ у Србији уједначене код посматраних малопродаваца производа овог бренда, и то без обзира да ли малопродавци имају одређени статус „Аpple“ овлашћеног продавца или не, као и без обзира на канал продаје, односно да ли се иста обавља на класичан начин у малопродајним објектима или путем тзв. „онлине“ продаје“, наводи КЗК.

Уочено је и да су цене производа тог бренда више у односу на цене у земљама у окружењу, због чега је Комисија основано претпоставила постојање повреде конкуренције у виду одређивања цена у даљој продаји.

„Односно да друштва Apcom Distribution и Apcom из Мађарске одређују цене „Аpple“ производа у даљој продаји“, наводи КЗК.

КЗК је позвала сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама, које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку, да им те податке доставе.

Još jedno „zbogom“ Rusiji – odlaze uz visok ceh

Преузмите андроид апликацију.