Почетна > Србија
Србија

Покрајинска влада доделила 48 милиона динара за управљање комуналним отпадом

Данас су у Покрајинској влади потписани уговори о додели бесповратних средстава на конкурсу за унапређење система управљања комуналним отпадом чија је вредност 48 милиона динара, а новац је из буџета АП Војводине.
Foto: Pokrajinska vlada

Покрајинска влада саопштила је да је новац намењен финансирању и суфинансирању израде техничке документације и изградње трансфер станица и рециклажних дворишта у више локалних средина.

Уговоре је потписао покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег са представницима града Суботице и општина Ада, Бечеј, Нова Црња, Апатин, Бачки Петровац и Жабаљ.

Ерцег је навео да је циљ овог конкурса да се адекватно збрину комунални отпад и друге врсте отпада на подручју јединица локалне самоуправе у Војводини.

„Уклањањем дивљих депонија и општинских сметлишта или њиховим свођењем на најмању меру у наредном периоду, уз вођење одговорне политике и стратегије у том домену, као и успостављањем осталих регионалних система у Војводини, подићи ћемо управљање отпадом и рециклажу на ниво близак стандардима Европске уније“, нагласио је Ерцег.

Указао је и на то да су данас додељена средства по два основа, један је израда пројектно-техничке документације, чиме ће се стећи одговарајући услови за изградњу трансфера станица или рециклажног дворишта, а део локалних самоуправа поднео је захтев да буде урађено само постројење.
Секретаријат је дао рок до новембра наредне године да ова постројења буду изграђена и да јединице локалне самоуправе које буду у овом систему сав отпад предају овлашћеним оператерима.

Као пример добре праксе Ерцег је навео општину Бечеј, где је успостављен систем примарне сепарације отпада.
У саопштењу се наводи да је један од већих циљева за наредну годину и почетак изградње Регионалног система за управљање комуналним отпадом у Јужнобачком округу, са седиштем у Новом Саду, а има наговештаја за изградњу и у Панчеву.

Представници јединица локалне самоуправе који су данас добили средства за ове намене поручили су да се њихово учешће у овом процесу одвија уз велики допринос грађана који су најбољи партнер надлежнима у општинама.
Новац који су бесповратно добили од Покрајине употребиће, како су навели, да заокруже овај систем, односно да овај процес учине одрживим, почев од израде комплетне пројектно-техничке документације неопходне за изградњу трансфер станица и рециклажних дворишта.

Bezbedno uništena avio-bomba u selu Topla kod Bora

 

Преузмите андроид апликацију.