Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поједите ову воћку један сат пред сан: Спаваћете слатко као беба, а најлепше је буђење

Најважнији хормон за спавање је мелатонин, а његов прекурсор је серотонин. Зато треба јести киви и трешње, у којем га има, пред сан.
Фото: Pexels/viktoria-slowikowska

Најважнији хормон за спавањеје мелатонин, којег производи наша пинеална жлезда. Што је дужи сан, више ће бити и мелатонина, који утиче и на женске хормоне и помаже у регулисању менструалног циклуса.

Овај хормон се бори и против дегенерације нерава, убрзане током Алцхајмерове или Паркинсонове болести. Његова производња у телу је највећа пред сам пубертет, а онда се стабилизује до 40. године. После 90. године, ниво мелатонина опада.

Научници су открили да супстанце које утичу на мелатонин можемо наћи и у храни. Конкретно, серотонин и антиоксиданси којих има у неком воћу може да помогне да лакше заспимо, дуже спавамо и ређе се будимо. Такав је случај са трешњама, као и кивију који је доступан у дужем периоду током године.

Најважнији хормон за спавање је мелатонин, а његов прекурсор је серотонин. Зато треба јести киви и трешње, у којем га има, пред сан.

Јединствени хемијски састав чини их благотворним за све оне који имају муке са сном. Серотонин је, заправо, прекурсор мелатонина.

Истраживања су показала да је довољно појести киви један сат пре спавања, сваке вечери током четири недеље. Код трећине испитаника је, захваљујући томе, дошло до значајно ранијег падања у сан и много ређег буђења.

Њихово укупно време спавања, баш као и ефикасност сна, односно количина одмора су се значајно повећали, тврде истраживачи.

Ovo povrće nikada ne treba da jedete sirovo

Преузмите андроид апликацију.