Почетна > Бизнис
Бизнис

Појачана тражња за руским кавијаром у САД-у

Извоз руског кавијара порастао је у 2020. години за 12 посто, а током последњих пет година вишеструко повећао, показују најновији подаци које је објавила Руска пољопривредна банка.
Фото: Pixabay/E. Dichtl

Најснажнија потражња за руским кавијаром забележена је у САД-у, где је овај производ лане постао десети водећи потрошачки деликатес.

„Испоруке у САД порасле су са скромних четири тоне забележених 2016. године на 28 тона 2020. године, што је огроман скок од 640 процената“, навели су аналитичари банке, а преноси Russia Today.

Бивше чланице СССР-а међу највећим увозницима

Украјина, која је купила прошле године 604 тоне кавијара произведеног у Русији, налази се на челу листе купаца, а на другом месту је Белорусија са увезених 176 тона.

Фото: Pixabay/Michael Weber

Истовремено, Казахстан је увезао 153 тоне руског кавијара, заокружујући водећи трио купаца руског кавијара.

Потражња из Молдавије и Канаде такође је забележила значајан годишњи раст.

Молдавија је 2020. године увезла 64 тоне кавијара из Русије, што је два и по пута више него годину дана раније, а Канади је испоручено 19 тона, или за преко 80 посто више у односу на 2019. годину.

Узбекистан, Азербејџан, Грузија и Кина такође су се нашли у топ 10 увозника руског кавијара лани, мада су пошиљке у Кину пале за 65 одсто на 15 тона, у поређењу са 42 тоне из претходне године.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.