Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Погрешно жваћете храну, доктор открива: „Зато сви имамо исти здравствени проблем“

Могли бисте се изненадити колико је заправо важно правилно жвакати храну.
Фото: Pexels/SAmsons Katt

Једноставна радња растављања хране на мале комаде може да спречи многе пробавне проблеме. Лекари упозоравају да, ако се храна не жваче правилно, већи комади улазе у пробавни тракт кварећи притом целокупно здравље наших црева и такође узрокујући неугодне проблеме попут грчева у стомаку и надутости.

Истраживања су открила да стање добрих и лоших бактерија које живе у нашим цревима може такође да утиче на наше расположење, имунитет и телесну тежину. Стога стручњаци упозоравају да велику улогу у варењу хране има управо начин на који жвачемо храну док је конзумирамо.

„Наша пробава не почиње у цревима, већ много раније – у нашим устима – па стога обавезно одвојите време за уживање у храни, жвачући сваки залогај отприлике 20 пута“, саветује нутриционисткиња Елеанор Труп која успут препоручује да за време јела избегавамо кориштење мобилног или гледање телевизије.

„Пребрзо и ужурбано једење може резултирати тиме да често поједете више него што бисте иначе. Исто тако, када једете пребрзо, не размишљате о томе колико пута прожвачете један залогај, а то доводи до неугодног осећаја надутости и пробавних сметњи јер ваше тело нема времена за правилну пробаву конзумиране хране“, додаје.

Преузмите андроид апликацију.