Могли бисте се изненадити колико је заправо важно правилно жвакати храну.
Једноставна радња растављања хране на мале комаде може да спречи многе пробавне проблеме. Лекари упозоравају да, ако се храна не жваче правилно, већи комади улазе у пробавни тракт кварећи притом целокупно здравље наших црева и такође узрокујући неугодне проблеме попут грчева у стомаку и надутости.
Истраживања су открила да стање добрих и лоших бактерија које живе у нашим цревима може такође да утиче на наше расположење, имунитет и телесну тежину. Стога стручњаци упозоравају да велику улогу у варењу хране има управо начин на који жвачемо храну док је конзумирамо.
„Наша пробава не почиње у цревима, већ много раније – у нашим устима – па стога обавезно одвојите време за уживање у храни, жвачући сваки залогај отприлике 20 пута“, саветује нутриционисткиња Елеанор Труп која успут препоручује да за време јела избегавамо кориштење мобилног или гледање телевизије.
„Пребрзо и ужурбано једење може резултирати тиме да често поједете више него што бисте иначе. Исто тако, када једете пребрзо, не размишљате о томе колико пута прожвачете један залогај, а то доводи до неугодног осећаја надутости и пробавних сметњи јер ваше тело нема времена за правилну пробаву конзумиране хране“, додаје.
Преузмите андроид апликацију.