Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Подсетимо се биоскопског бонтона

Признаћете, увек је лепо бити у друштву особе која познаје манире и бонтон, посебно кад су у питању културни догађаји, а зна се, манири никада не излазе из моде, бар је тако код Новосађана и Новосађанки.
Фото: Градске инфо

Уколико не знате биоскопски бонтон предлажемо да узмете оловку и папир у руке, јер следи кратки текст о лепом понашању у биоскопу.

За одлазак у биоскоп није потребан посебан свечани “dress code”, довољно је да обучете нешто лагано по слободној процени, жељи и потреби.

Оно о чему првенствено треба да водите рачуна јесте да никада не касните већ да дођете пре пројекције, петнаест до двадесет минута раније како бисте заузели место, избегли гужву или купили кокице.

Уосталом долажење на време, не само у биоскоп него и на било који други догађај, је одраз елементарног кућног васпитања и одлика поштовања туђег времена.

Срећа па првих десетак минута се пуштају рекламе, таман довољно да се удобно сместите, уколико касните тих пар минута.
Фото: Градске инфо

Уколико сте спречени да дођете на време и због непланираног искрслог догађаја сте закаснили на почетак, потрудите се да будете тихи како не бисте ометали остале гледаоце.

У пролазу би било лепо да се извините онима које случајно згазите или померите у тренутку проналажења свог места. Ипак је то замрачен простор у ком бауљате.

Будите обзирни према другим гледаоцима када заузимате место, није лепо да се раширите на оба наслона за руке и да заузмете простор за воду или сок.

Током пројекције будите тихи, некултурно је причати наглас, коментарисати сцену или срицати превод филма у пуној сали, јер тако ометате пажњу остатка аудиторијума који није дошао да слуша вас како непримерено коментаришете сваки детаљ пројекције.

Да, сви знамо да је непристојно разговарати током филма, али нажалост, редовно се дешава да у амфитеатру седе људи који се понашају потпуно опуштено и ћаскају као да су на „кафиџонки“.
биоскоп
Фото: UnSplash/Joseph Pearson

Ту лека нема, сем да позовете редара или да се преместите на неко даље слободније место.

Ако са собом у биоскоп водите дете или више њих, пре свега се распитајте о филму који бисте гледали, каква је тематика и радња, да не би било непримерених ситуација, реакција и питања.

Обавезно им објасните правила понашања, да неће моћи да устану када пожеле и да морају да буду тихи у наредних сат и по, до два, са све гестикулацијом „закључавања уста“.

Молимо вас, угасите телефоне пре пројекције или бар утишајте звук, јер се увек некако догоди да у току филма некоме зазвони телефон.

Међутим, крајњи безобразлук је када се на тај позив гледалац јави.

Да не говоримо о јаком светлу са дисплеја које сија сјајније од будућности, обасјава бар три седишта, скреће пажњу са филма и иритира остатак публике, док преступник лагано одговара на поруку.
Фото: UnSplash/ Brands&People

Поставља се питање, зашто се уопште долази на пројекцију филма, када се баш тада обављају важни позиви и приватни тренуци? Да ли ће то негде побећи или се то може обавити након филма?

Имајте у виду да филм траје минимум сат и по времена и да сте узели нешто за грицкање и флашицу воде или сока, тако да пре пројекције обавите све што треба како не бисте у току филма померали људе и заклањали им платно да бисте отишли у тоалет.

Ако већ желите да једете нешто док гледате филм, будите свесни да нисте у својој дневној соби већ на јавном месту и да је мљацкање неприхватљиво, а још мање расипање семенки, кокица и мрва по седишту и сали.
Фото: UnSplash/Felipe Bustillo

То значи да треба да учините све што можете да будете пристојни и уредни како не бисте запрљали салу у којој ће се догодити следећа пројекција после ваше.

Једнако иритантна појава као и све претходне јесте остављање смећа за собом. Будите увиђавни када је смеће у питању, бар се потрудите да амбалажу баците у канту за отпатке, у супротном за такво понашање не постоји изговор.

Следећи пут кад се одлучите да погледате филм у биоскопу имајте на уму ових неколико савета, они и постоје како би сви једнако могли да уживају током филма.
Фото: Pixabay/KoalaParkLaundromat

Podsetimo se pozorišnog i koncertnog bontona

Преузмите андроид апликацију.