Почетна > Бизнис
Бизнис

Подршка опоравку од ковида и зелено финансирање

Председница Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рено-Басо обећала је данас да ће банка повећати подршку за опоравак од ковида-19 економијама у регионима у којима послује и да ће појачати активности у борби против климатских промена.
Фото: Pixabay/ProfessionalPhoto

У обраћању учесницима Годишње скупштине ЕБРД-а, која се другу годину заредом одржава у виртуелном формату, Рено-Басо је рекла да ће прелазак на економије са нето нултом емисијом угљеника постати „главни организациони принцип“ Банке, која већ планира да зелено финансирање чини већину њеног пословања до 2025. године.

Према њеним речима, подршка ЕБРД-а за опоравак од утицаја ковид-19 требало би да буде фокусирана на то да „наше економије учинимо зеленијим, инклузивнијим и дигиталнијим“.
Фото: Pixabay/Hans

Рено-Басо је истакла да ће ЕБРД учинити све да помогне економијама у које инвестира да се опораве од ковида-19 и да са фазе ванредног одговора на кризу пређу на мере за поновну дугорочну економску изградњу.

„Желели бисмо да прелазак на нулту емисију буде главни принцип организовања Банке и њених активности. То би значило скрининг свих наших пројеката, да стално идемо путем ниског садржаја угљеника, и да, укратко, стално тежимо унапређењу извора за климатске финансије“, рекла је председница ЕБРД.

Истраживање које је ЕБРД објавила почетком недеље показало је да би опоравак од пандемије могао бити бржи него што се првобитно мислило, али да би многе од 38 економија у које Банка инвестира могле да се суоче са потешкоћама, јер су у великој мери зависне од услужних делатности, које је криза теже погодила.

У фокусу ЕБРД-а је подршка приватном сектору путем механизама инвестирања и саветодавних активност у креирању политика, пружањем помоћи земљама да, примера ради, развију политике за енергетску ефикасност или тржиште обновљивих извора енергије.

Поводом поменутог јубилеја,  председница Рено-Басо је рекла да „Време стварања историје није готово, никада није, као што је показала протекла година, али наша банка, ЕБРД, рођена у временима значајних промена пре 30 година, остаје јединствено способна за стварање даље историје“.

Поручила је гувернерима, представницима 71 земље и институција које су акционари Банке, као и запосленима и пословним партнерима који учествују на Годишњој скупштини.