Почетна > Свет
Свет

Под контролом највећи пожар у историји Словеније

Пожар на Красу, највећи у историји Словеније, стављен је под контролу, саопштили су данас словеначки званичници након обиласка подручја захваћених ватреном стихијом у северном делу Краса.
пожар
Фото: Танјуг/KATJA KODBA

Они су захвалили ватрогасцима који су се седам дана борили са ватром, као и суседним и другим државама на помоћи.

Словеначки премијер Роберт Голоб рекао је током посете Красу да је изгорело око 3.500 хектара земље.

Он је најавио и мере за борбу против последица пожара, као и мере за спречавање избијања пожара овако великих размера, додаје СТА.

Словеначки председник Борут Пахор захвалио је ватрогасцима и ваздушним снагама на њиховој преданости протеклих седам дана и оценио да је показана велика солидарност, не само у Словенији, него и шире.

У гашењу пожара учествовало је 13 хеликоптера и авиона из Србије, Словеније, Хрватске, Аустрије, Мађарске и Италије, а Пахор је рекао да све то даје наду да ће се ова ситуација ускоро завршити.

Шеф интервентне јединице Симон Вендрамин рекао је да верује да је пожар сада под контролом, али је нагласио да ће се подручје посматрати још неколико дана како би се обезбедило да пожар не избије поново.

На терену је тренутно око 1.500 ватрогасаца, али се очекује да се тај број смањи током ноћи, навео је Вендрамин.

Он је навео да су поједине линије ватре и даље активне, да се са њима боре ватрогасци и 10 летелица, а да највеће проблеме ствара ветар.

Према најавама метеоролога, обилније кише на словеначком Красу могу се очекивати тек у уторак.

U delu Kalifornije proglašeno vanredno stanje zbog požara

Преузмите андроид апликацију.