Почетна > Србија
Србија

Почиње обележавање 106 година од искрцавања на Крфу

Обележавање 106. годишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо почеће данас полагањем венаца и одавањем почасти у местима Ипсос/Дасија, Гувија и Агиос Матеос на Крфу.
Фото: Влада Србије

Комеморативну свечаност у Ипсосу/Дасији код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло“, познатог као „Гвоздени пук“ предводиће државни секретар Министарства за рад Миодраг Капор, који ће предводити и комеморацију у Гувији, код Спомен плоче на месту искрцавања српске војске на Крф 1916.

Одавању поште присуствоваће и представници Републике Српске.

У Агиос Матеосу биће одржана комеморација код споменика војницима Дринске дивизије, а венци ће бити положени и код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве.

Пошту српским војницима ће на овим комеморативним свечаностима одати и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

Врховна команда српске војске је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на јадранско приморје.

После више од месец дана тешких маршева, по најтежем времену и беспућу, српска војска дошла је до Скадра, Драча и Валоне, одакле се повукла на Крф, на којем се до априла 1916. године нашло 151.828 војника.

Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје, које је било обележено великим страдањем цивилног и војног становништва, који су, исцрпљени дуготрајним маршевима, спас потражили на грчким Јонским остврвима Крф и Видо.

Одржана свечана промоција најмлађих официра Војске Србије

Преузмите андроид апликацију.