Почетна > Бизнис
Бизнис

Почетак новог мандата Ердогана – турска лира на дну

Турска лира пала је данас на нови рекордно низак ниво у односу на амерички долар настављајући да губи вредност откада је Реџеп Тајип Ердоган почео трећи председнички мандат.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Лира је данас ослабила око седам одсто и пала на 23,18 у односу на долар. С овим падом турска валуте изгубила је више од осам одсто вредности од Ердоганове инаугурације у суботу и именовање нове владе. Лира је ослабила око 20 одсто од почетка године.

Лира је данас такође ослабила око седам одсто у односу на евро, преноси Бета-АФП.

Турска валута губи на вредности од 2021. због, по мишљењу економиста, Ердогановог инсистирања да трошкови позајмљивања буду ниски да би се подстицао раст упркос астрономској инфлацији. Та политика супротна је конвенционалним економским приступима према којима је потребно увести више каматне стопе да би се ублажила инфлација.

Аналитичари кажу да је Ердоганова влада подржала лиру уочи председничких избора прошлог месеца користећи девизне резерве да одржи девизни курс под контролом. Слабљење лире указује да влада смањује контролу те валуте.

Инфлација у Турској достигла је врхунац од 85 одсто у октобру пре него што је пала на 39,59 одсто у мају.

Ердоган је у суботу поново именовао Нехмета Шимшека, међународно поштованог бившег банкара, за министра финансија у новој влади. Његово именовање се види као знак да би Ердоганова нова влада могла да следи конвенционалније економске политике.

Bajnens: Vrednost bitkoina oko 24.500 evra, pao za 1,5 odsto

Преузмите андроид апликацију.