Почетна > Србија
Србија

Почео попис становништва у Србији

У Србији је јутрос у 8 часова почео попис становништва, изјавила је за Танјуг начелница Одељења за попис становништва Републичког завода за статистику Љиљана Ђорђевић.
Фото: Попис2022

Пописивачи ће ићи од врата до врата, методом интервјуа да од грађана прикупљају пописне податке.

Радно време пописивача је од 8 до 21 час, његова обавеза је да обилази домаћинство у различитим терминима, пре подне, после подне. Ако није нашао никога на адреси, оставља број инфо-центра да се грађани јаве како би се договорили о пописивању – казала је Ђорђевићева

Према њеним речима, око 15.000 пописивача је на терену.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је раније да ће попис трајати наредних месец дана и послао поруку пописивачима, који су били на петодневној обуци, да имају позитиван приступ према грађанима и да љубазно одговоре на њихова питања.

Грађани ће одговарати на 69 питања, а попис траје око 30 минута.
Фото: Pixabay/Free-Photos

Сваки грађанин приликом пописа становништва у Србији има право да на питања о националности, вероисповести и матерњем језику, која спадају у осетљива, не одговори или на њих одговори онако како жели или како се осећа.

На преостала 66 питања, грађани имају законску обавезу да одговоре.

Сва питања су подељена у две целине, прва се односе на свако лице које живи у домаћинству (име и презиме, датум рођења, место рођења, брачни статус, држављанство, број деце, посао, похађање школе, радно место), а друга је везана за домаћинство и стан (адреса, врста зграде/куће, број соба, својина, година изградње, број лица у стану), а постоје и питања везана за одсутне и привремено присутне чланове домаћинства.

Пописивачи ће носити идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.

Ковачевић је на конференцији за медије рекао да ће најбољи пописивачи бити ангажовани у њиховим центрима, као и да ће имати прилику да учествују у другом по масовности истраживању, у попису пољопривреде следеће године.

„Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о етничким, економским, образовним, миграционим и другим облежјима становништва, који су неопходни за добијање поуздане слике тренутног стања, за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање последица исељавања у иностранство у последњих 11 година“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је изузетно важно да сви учествују у попису и заједно допринесу његовој успешној реализацији.

Подаци се узимају од сваког члана домаћинства, а ако то није могуће, пописивач одговоре прикупља од члана домаћинства који је најбоље упознат с подацима.

За децу млађу од 15 година одговори се узимају од родитеља, усвојитеља, старатеља или хранитеља.

Шеф операција Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауцке рекао је да ЕУ подржава акцију спровођења пописа становништва и додао да су подаци битни, како са аспекта социјалне политике, тако и са економског.

Клауцке је навео да је наш завод спровео обимну припрему за попис становништва који ће се, како каже, спровести у складу са највишим међународним стандардима.

Подсећања ради, попис у Србији је био планиран за април 2021. године, али је због пандемије короне одложен за октобар 2021, а затим за годину касније – октобар 2022.

Први незванични резултати требало би да буду објављени већ 30. новембра, док се коначни очекују од априла 2023. до маја 2024.

Karavan „Budi hrabra“ kreće Srbijom: Uz „Dunav osiguranje“ besplatni ultrazvučni pregledi žena širom zemlje

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке