Почетна > Србија
Србија

Почео је рад на реформи образовног система – шта очекује ђаке?

Унија послодаваца Србије саопштила је данас да је првим састанком радне групе почео рад на изменама Закона о дуалном образовању и Закона о средњем образовању и васпитању.
Фото: Pexels/Pixabay

„Као репрезентативни представник послодаваца, Унија изражава задовољство што је започет процес промена у образовном систему Србије и што су у полазним основама за измене узети у обзир захтеви који су дошли из привреде“, наводи УПС у саопштењу.

У полазним основама за измену Закона о дуалном образовању наводи се да је трогодишња примена тог закона показала да постоји простор за унапређење постојећих решења.

Као пример одредби које се могу побољшати су оне које регулишу однос часова учења кроз рад и часова наставе у школи, затим акредитацију послодавца за дуално образовање, плаћање накнаде за учење кроз рад и друге.

Наводи се да пракса показује да образовни профили које формира наше школство, као и знање са којим ђаци излазе из образовних установа, у највећој мери не одговарају потребама које има привреда, због чега је Унија послодаваца Србије покренула и формалну иницијативу за измене закона и образовне праксе.

Реч је о предлозима да се успостави градација у новчаној надокнади за рад, да се уведу субвенције за послодавце који учествују у дуалном образовању, као и да се олакша процес акредитације привредних субјеката за дуално образовање.

Унија послодаваца Србије ће наставити да конструктивно учествује у изменама законских оквира образовног система, заступајући и даље интересе и потребе привреде Србије, наводи се у саопштењу.

Srbija među retkima sa Zakonom o digitalnoj imovini – zašto je u praksi za mnoge neosvojivo ostrvo

Преузмите андроид апликацију.