Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Почео Бери бизнис форум – уз Холанђане до више малина

 Производња бобичастог воћа које се у Србији гаји на 36.000 хектара има узлазни тренд а очекујемо да размена искустава и знања на другом „Бери бизнис форуму“ томе додатно допринесе, поручила је данас помоћница министра пољопривреде Ведрана Илић.
Фото: Pixabay/jag2020

Отварајући једнодневни регионални форум чији је партнер привреда Холандије, она је истакла да је малина највреднији извозни прехрамбени производ Србије.

Додала је да се малина гаји на 21.000 хектара те да се од укупног рода само два посто поједе у Србији док остало конзумира Европа.

Амбасадор Холандије Јост Реинтјес оценио је да је за ту земљу сарадња у пољопривреди, не само у сектору бобичастог воћа, веома значајна.

Он је истакао да су на бизнис форуму присутне неке од врхунских компанија из Холандије.

Оценио је да комбиновање технике и стручних знања воде сјајној сарадњи две државе у овом сегменту пољопривреде.

Амбасадор је истакао да се у оквиру јавно приватне иницијативе ујединило 12 компанија из Холандије са одгајивачима бобичастог воћа у Србији како би производња била још исплативија и одрживија.

Он је навео да су људи из холандских компаније ове недеље посећивали воћаре и фирме у Србији, те да ће размена искустава бити настављена следеће недеље у Холандији.

Развој ове сарадње он види као прилику да се додатно оснажи сарадња Србије и Холандије.

Саша Ристовски из УСАИД-а оценио је да је Бери бизнис форум прилика за додатно умрежавање у региону, на чему, као и подржавање евро интеграција, та организација ради кроз реализацију пројекта од 2019. године.

Од форума он осим размене информација и искустава очекује успостављање нових контаката произвођача, трговаца и извозника.

Ристовски, уз резултате које скуп доноси, очекује да форум постане традиционалних годишњи регионални догађај у овом сектору воћарства.

Током дана биће одржано више панел разговора, а говориће се о садним материјалима, техникама гајења са наводњавањем, стандардима у пољопривреди и кооперативном моделу пословања, брендингу и питањима радне снаге.

Други београдски Бери бизнис форум организује Агробелгрејд уз подршку Министарства пољопривреде, Холандије, УСАИД-а и Београдског сајма.

Danas počela jesen

Преузмите андроид апликацију.