Почетна > Србија
Србија

Почео 13. Међународни фестивал дечијег фолклора (ВИДЕО)

Свечаним дефилеом учесника и наступом на Тргу партизана, у Ужицу је јуче почео 13. Међународни дечији фестивал фолклора Лицидерско срце

Фото: PrtSc/REC Media Užice/YouTube

На овогодишњем фестивалу, који траје од 15. до 19. августа, учествују 23 ансамбала са око 700 деце и младих из Украјине, Молдавије, Грузије, Египта, Мађарске, Бугарске, Северне Македоније, Републике Српске и Србије.

Поред Ужица, они ће концерте имати и на Златибору и у Андрићграду у Вишеграду.

Манифестација се реализује у организацији Удружења грађана „ЕРА“ из Ужица, док је покровитељ фестивала, као и претходних година, председник Србије Александар Вучић.

Фото: PrtSc/REC Media Užice/YouTube

Према речима градоначелнице Ужица Јелене Раковић Радивојевић, фестивал је својеврсна промоција фолклорне баштине народа са различитих подневља, прилика за размену искустава и стварање нових пријатељстава.

“Зближавање младих који поштују своју, али и туђу традицију је највећа вредност овог фестивала. Ужичани у данима фестивала чине све да буду добри домаћини, покажу најлепша лица традиционалне гостољубивости и госте упознају са културно историјским наслеђем, као и са туристичким потенцијалима овог краја. Град Ужице, али и читава Србија имају право да буду поносни на ову манифестацију. Наша заједничка обавеза је да учинимо све да она траје и увек буде у функцији ширења љубави коју симболише најпознатији колач у облику срца по коме фестивал носи име – лицидерско срце”, истакла је Раковић Радивојевић на отварању фестивала.

Ивана Цветковић из организационог одбора фестивала навела је да је Лицидерско срце фестивал који траје већ 13 година у континуитету и предствља једну од највећих фолклорних манифестација, дечијих, међународних и прекограничних у овом делу Европе.

Фото: PrtSc/REC Media Užice/YouTube

“За протеклих 13 година на фестивалу је учествовало преко 10.000 деце од 10 до 16 година из 40 земаља света. Претходна година нам је свима била тешка, прошлогодишњи фестивал смо одржали онлајн. И ове године председник Републике Србије покровитељ је фестивала и то нам је показатељ да овај фестивал има свој квалитет и да држава верује у нас као организаторе фестивала. Посебно смо захвални суорганизатору фестивала граду Ужицу, Туристичкој организацији Златибор, представништу РС у Србији, Министарству спољних послова, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону”, рекла је Цветковић.

Цветковић је истакла да инострани учесници који долазе на фестивал морају да имају негативни ПЦР тест и да ће у току фестивала бити још једном тестирани, управо због потребе да пређу границу са РС због концерата у Вишеграду.

Манифестација је обогаћена пратећим садржајима, као што су еколошке радионице, од ове године и нова акцију “Лицидерско срце природи”, којом је планирана садња дрвореда пријатељства у сарадњи са ЈП “Србија шуме”, изложба народне ношње у Јокановића кући у Ужицу, грнчарске радионице у Злакуси и излети у ужичком крају.

Лицидерско срце има и свој хумани карактер.

Ове године донације од продатих лицидерских срца и сувенира донираће се Општој болници Ужице, одељењу неонатологије.

 

Преузмите андроид апликацију.