Почетна > Србија
Србија

Почело усавршавање 12. класе Високих студија безбедности и одбране

Усавршавање 12. класе полазника Високих студија безбедности и одбране почело је данас, а министар одбране Милош Вучевић поручио је да такав вид усавршавања пружа могућност да полазници постану лидери у систему националне безбедности и да могу стратегијски и оперативно да одлучују у оквиру својих радних места.
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Свечаном почетку усавршавања у амфитеатру Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Како се истиче, Вучевић је нагласио да Србија, упркос великим политичким изазовима и притисцима, има своју политичку опредељеност и јасно дефинисану војну неутралност, указавши и на вишевековно питање око Косова и Метохије.

„Ситуација је веома захтевна. Тим пре је и пред вама полазницима 12. класе Високих студија безбедности и одбране задатак изазовнији да слушајући врхунске предаваче, размењујући искуства, улазећи у систем одбране наше државе, схватајући како функционише држава на овом сегменту, који је есенцијални сегмент сваке државе, разумете шта се очекује од вас“, рекао је Вучевић.

Полазницима ВСБО пренео је да ове студије имају двоструки циљ – лични циљ да напредујују, усавршавају се, буду спремнији, обученији, школованији и образованији, али и општи циљ да држава и друштво имају корист од тога, да знање и искуство које ћете имати пренесу институцијама и установама које су их кандидовале.

Министар одбране је изразио посебно задовољство што су полазници ВСБО осим официра из Војске Србије и Министарства одбране и народни посланици, представници Босне и Херцеговине, али и Републике Српске и Српске православне цркве.

„Разумећете након ових студија, захваљујући вашем залагању и пре свега знању и посвећености предавача, који су задаци Министарства одбране и Војске Србије“, истакао је Вучевић, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Овај програм школовања, истакао је Вучевић, полазницима ће донети нова знања и искуства, али и могућност да се схвате и разумеју сви изазови на пољу безбедности, економски, енергетски, социјални, као и изазови из области здравства, стабилности у региону, борбе против пандемије и миграција.

„Успех на овим посебним студијама усавршавања зависи пре свега од вас и ваше посвећености. Ако ви будете пришли озбиљно овоме, а верујем да јесте, јер ваше биографије дају аргументе у корист исправне одлуке, да сте 12. класа Високих студија безбедности и одбране, тиме ће наш заједнички успех бити остварен“, рекао је Вучевић.

Полазницима ВСБО је поручио да је њихов успех, успех и државе и Министарства одбране и Војске Србије, целокупне заједнице.

„Трудићемо се да вам пружимо најбоље могуће услове и да на завршетку студија будете привилеговани на једној свечаној церемонији коју не може свако да има“, рекао је Вучевић.

Пожелео је добродошлицу и представницима Босне и Херцеговине и Републике Српске.

„Ми смо увек спремни да наше знање делимо увек са свим пријатељима и то радимо несебично, отвореног срца. Верујем да ћете и ви кроз ове студије нама помагати, на понос целе отаџбине Србије, на понос Министарства одбране, Универзитета одбране, Школе националне одбране која носи име славног војводе, и рекао бих, Војске Србије“, навео је Вучевић.

Начелник Школе националне одбране, пуковник Мићо Сувајац навео је да ове студије представљају највиши ниво посебног програма усавршавања генерала, високих официра Министарства одбране и Војске Србије и државних службеника из система државне управе.

„Оне имају за циљ образовање и припрему полазника из Републике Србије и партнерских земаља за преузимање високих дужности у системима националне безбедности, њихово оспособљавање за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, процењивање дугорочних безбедносних трендова, развој елемената система националне безбедности и сарадњу са другим системима на регионалном и глобалном нивоу“, рекао је Сувајац.

Међу слушаоцима 12. класе, која броји 15 полазника, су генерали и официри Министарства одбране и Војске Србије, представници Народне скупштине Републике Србије, представници министарстава и владиних институција, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, ту су и представници Оружаних снага Босне и Херцеговине, Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Републике Српске, Безбедносно-информативне агенције и Српске православне цркве.

Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu

 

Преузмите андроид апликацију.