Почетна > Србија
Србија

Почело обележавање Кинеске нове године у Србији

Спектакуларним ватрометом на Калемегдану данас је почело обележавање Кинеске нове године у Србији, уз жеље амбасадорке Кине Чен Бо и председнице Владе Србије Ане Брнабић да јача челично пријатељство и просперитет два народа.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Брнабић је подсетила да су Кина и кинески народ увек имали поштовање према Србији.

“Увек су нас уважавали као једнаког партнера“, рекла је Брнабић и захвалила Кини и кинеском народу што су и у тешким временима били уз Србију, што су подржавали њен територијални интегритет и суверенитет и што су увек имали изузетно поштовање према ономе сто је српски национални интерес.

“Такву врсту подршке, помоћи и поштовања никада нећемо заборавити“, рекла је Брнабић.

Чен Бо је оценила да је ова традиционална културна манифестација оличење челичног пријатељства два народа.

Два народа иако географски далека све су ближа и ближа, што је непроцењиво богатство, рекла је амбасадор
Централна прослава Кинеске ногодине одржана је у Београду, на великом шеталишту на Калемегдану у присуству званичника Србије, амбасаде Кине и Града Београда уз спектакуларни ватромет.

Са куле Београд, највише зграде у овом делу Балкана емитована је порука Срећна Кинеска нова година.

Влада Србије, амбасада Кине у Београду и Институт за појас и пут, у сарадњи са градовима Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом, организују прославу Кинеске нове године у Србији од 21. до 26. јануара.

Званичници су оживели традиционални плес Игра лава, који су повели окупљене кроз Кнез Михајлову улицу до Трга Републике, где ће бити одржан Фестивал укуса Појаса и пута, који има хуманитарни карактер.

U Beogradu održan protest u znak podrške političkim zatvorenicima Rusiji

Преузмите андроид апликацију.