Почетна > Србија
Србија

Почело обавезно тестирање на СМА, ускоро формирање Управе за ретке болести

Од данас почиње обавезан скрининг на спиралну мишићну атрофију (СМА), док ће ускоро бити формирана Управа за ретке болести при Министарству за бригу о породици и демографију, рекла је супруга председника Србије Тамара Вучић на конференцији „Caring for Rare“ посвећеној ретким болестима.
Фото: Танјуг/Владимир Спочић

Она је нагласила да је данас врло важан дан, јер су донете важне одлуке и додала да држава издваја значајна средства за лечење ретких болести.

„У 2023.години држава је за ретке болести у буџет за ретке болести издвојила 7,2 милијарде динара. Србија је већ 10 година укључена у ову борбу“, додала је она.

Директорка Републичког Завода за здравствено осигурање Сања Радивојевић Шкодрић рекла је да је обишла две бебе које су већ тестиране на СМА у породилиште на Звездари.

„Обишла сам дечака и девојчицу који су тестирани. Бебе су добро. Данас идем да обиђем и бебе рођене после поноћи у Ваљеву које су тестирање“, рекла је она.

Она је истакла да је буџет за ретке болести 2012. године био 130 милиона динара, док је сада тај број 7,2 милијарде динара.

У Београду се одржава Међународна конференција посвећена ретким болестима која је окупила више од 100 учесника из 20 земаља како би разговарали о значају ретких болести, унапређењу лечења и повезивања.

Završen sastanak Borelja i Lajčaka sa Vučićem, počeo sa Kurtijem

Преузмите андроид апликацију.