Почетна > Свет
Свет

Почело изрицање пресуде Станишићу и Симатовићу

У Механизму за кривичне судове у Хагу почело је изрицање друге првостепене пресуде некадашњим челницима Службе Државне безбедности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу поводом оптужби за ратне злочине у Хрватске и Босни и Херцеговини између 1991. и 1995. године.
Фото: PrtSc/RadioSlobodnaEvropa/YouTube

Пресуда им се изриче након поновљеног суђења, јер је прва, којом су били ослобођени од свих оптужби, укинута по жалби тужиоца 2015. године.

Изрицању пресуде присуствују и Станишић и Симатовић, који су били на привременој слободи у Србији, али су 24. јуна враћени у притворску јединицу у Хагу.

Председник судског већа Бартон Хол прочитаће пресуду, саопштавајући да ли је претресно веће нашло да су криви или не по свакој од пет тачака оптужнице.

У четири тачке Станишић и Симатовић се терете за злочине против човечности: прогоне, убиства, депортације и нехумана дела, а по једној тачки за кршења закона или обичаја ратовања – убиства.

У завршној речи хашко тужилаштво је тражило да им суд изрекне казне доживотног затвора, а одбрана је тражила поново ослобађање.

Станишић је био начелник Службе државне безбедности (ДБ) МУП-а Републике Србије, а Симатовић његов заменик.

Оптужени су да су са тих позиција руководили, организовали, опремили, обучавали, наоружавали и финансирали специјалне јединице ДБ-а и друге српске снаге које су биле укључене у извршење убистава, прогона, депортације и присилног премештања несрпских цивила са великих подручја Хрватске и Босне и Херцеговине између 1991. и 1995. године.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.