Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Почеле пријаве за брашно по субвенционисаним ценама

Произвођачи хлеба од јуче могу да се пријаве за куповину брашна Т-500 по субвенционисаним ценама из робних резерви. Истовремено је завршена и размена меркантилне пшенице за брашно која је организована преко Републичке дирекције за робне резерве.
Фото: Unsplash/Yeh_Xintong

Држава је недавно због раста цена жита и хлеба, и то два пута – од 1. септембра до 1. новембра, поново после две године активирала Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500. Раније је најављено да је планирана интервенција из робних резерви од 30 000 тона брашна, по цени од 33 динара за килограм, укључујући ПДВ.

Пекарима је наложено да у асортиману имају најмање 30 одсто ове врсте хлеба, што је део одлуке да се у наредних шест месеци цена основне векне од пшеничног брашна (типа Сава) ограничи на 46 динара у малопродаји. Према најавама, уколико стање на тржишту житарица у наредних пола године не буде нормализовано могуће је да ће ове мере и дуже остати на снази.

Како је објавило Министарство трговине, право на куповину брашна по субвенционисаној цени имају сви произвођачи хлеба у Србији који су, у време усвајања уредбе, били регистровани за обављање делатности. Максималне количине које произвођачи хлеба могу да купе биће одређене пропорционално њиховој производњи хлеба од брашна Т-500 за последња три месеца. Из министарства је саопштено да ће се водити рачуна о равномерној расподели брашна на територији Србије.

Коначни спискови, које ће претходно ажурирати Унија пекара Србије и Привредна комора Србије, биће достављани Републичкој дирекцији за робне резерве једном недељно, све до истека количина субвенционисаног брашна. Произвођачи хлеба, који буду били на списковима, у обавези су да са Дирекцијом за робне резерве закључе уговоре о куповини брашна, у којима ће тачно бити дефинисано све што је важно за реализацију посла.

Пшенично бело брашно Т-500, које ће бити преузимано из складишта дирекције je у расутом стању или упаковано у вреће од 50 килограма са прописаном декларацијом, или другу расположиву амбалажу. Када уплате износ произвођачи хлеба ће добити писмени налог за преузимање испорука у млиновима које је ангажовала Републичка дирекција за робне резерве, наводи се у позиву Министарства трговине.

Od januara porez za vozila shodno tržišnoj vrednosti

 

Преузмите андроид апликацију.