Почетна > Србија
Србија

Почела прослава 770 година манастира Морача

Свечаном духовном академијом у Дому културе у Колашину почела је дводневна прослава јубилеја – 770 година од оснивања манастира Морача, коју организују Митрополија црногорско-приморска и Управа манастира Морача.
Фото: WikimediaCommons/ josefec

 

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије подсетио је на синоћњој свечаности да су српски патријарси, скоро без изузетка, посећивали, штитили и помагали морачку лавру и да је у њој било више сабора српских архијереја, као и да је Морача била саборно место и стециште најпознатијих српских уметника 17. и 18. века.

Он је истакао да је Морача духовна мати врсних архијереја из историје Српске православне цркве, међу којима су и митрополит Амфилохије и патријарх Гаврило Дожић, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Према речима митрополита, осим богате духовне и културне, Морача има и епску, јуначку повесницу, у којој се истичу игумани, војводе и јунаци који су били заточници слободе и верни следбеници Карађорђа и Светог Петра Цетињског.

Празничну беседу је изговорио академик Миро Вуксановић, који је нагласио да је Морача место где су српски патријарси бирани и сазивани велики сабори народних вођа и да се у њој будила просвећеност.

Академији у Колашину, поред многобројних верника, присуствовали су представници државних и општинских власти и политичких партија.

Централни догађај обележавања 770. годишњице манастира Морача биће одржан данас, када ће у тој древној немањићкој светињи свету архијерејску литургију са свештенством служити митрополит црногорско-приморски Јоаникије, са почетком у 9 часова.

Потом ће у порти манастира бити уприличен богат културно-умјетнички програм.

Još jedan „Humanitarni ponedeljak“ za Luku Kovačevića

Преузмите андроид апликацију.