Почетна > Србија
Србија

Почела манифестација „Дани Српске у Србији“

 У Народном позоришту у Београду свечано је отворена 10. манифестација „Дани Српске у Србији“, у оквиру које ће у наредних шест дана у 10 градова у Србији бити представљени култура, уметност, привреда, наука Српске, као и потенцијали за инвестиције и сарадњу Републике Српске и Србије.
Фото: Wikimedia Commons/Andrija1234567

Манифестацију, коју је благословио патријарх Порфирије, отвореном је прогласио председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, а на отварању су се обратили и председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, као и шеф Представништва Републике Српске у Србији Младен Цицовић.

Свечаност је започела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а присуствовали су јој и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, министар просвете, науке и технологије Бранко Ружић.

Вишковић је поздрављајући окупљене истакао да је та манифестација још један начин на који се потврђује српско јединство, а да још од 2013. године има за циљ јачање веза између српског народа са обе стране Дрине, пре свега оних који се односе на повезивање нашег народа, било да је реч о економији, науци или култури.

Према његовим речима, Српској је Србија најзначајнији партнер, али првенствено пријатељ и савезник.

„Србија је наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор са укупним улагањима од чак две милијарде и 140 милиона конвертибилних марака“, истакао је председник парламента Српске.

Додаје да често кажу да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса.

„Република Српска и Србија доказују управо супротно – искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа“, нагласио је.

Наводећи да институционални темељ сарадње представља Споразум о специјалним и паралелним везама, Вишковић наглашава да у суштини није потребан никакав папир да би Србија и Српска били једно.

„У нашим срцима и душама, ми јесмо једно национално биће и то ниједна граница, ни једна препрека не може да надвлада. Иако раздвојен у две државе, овај народ живи и функционише као једна целина. Увек је најјаче оно што осећате у срцу, а наше куца за Србију, као што оно у Србији куца за нас“, навео је.

Додао је да снагу црпимо из заједничког порекла, сродности, духовности и вере и захваљује Српској православној цркви на томе што је, како каже, свих ових година била ослонац и темељ опстанка српског народа у свим временима.

Наводећи да актуелни геополитички изазови и огромни притисци којим су изложена политичка руководства нашег народа са обе стране Дрине представљају велики изазов са којим се суочавамо, Вишковић каже да ће Република Српска како и у сваком другом изазову, своје ставове усаглашавати са Србијом и њеним руководством.

„Политички представници српског народа са обе стране Дрине морају имати заједнички и јединствен став о сваком крупном питању од интереса за српски народ“, истакао је Вишковић наглашавајући да је и у формалном смислу, Србија чувар Републике Српске као гарант Дејтонског мировног споразума.

Указао је и на то да Република Српска и Србија интензивно развијају више великих заједничких пројеката који ће, како оцењује, у деценијама пред нама служити српском народу са обе стране Дрине.

У том смислу, посебно је нагласио повезивање савременим ауто-путем, наводећи да ће 15. септембра отворити радове на деоници ауто пута од Бијељине до Раче.

„Тамо где смо се у рату борили за коридор, сада у миру градимо нову, савремену везу између наша два највећа града – Бање Луке и Београда“, истакао је Вишковић.

Навео је и да се већ неколико месеци ради на градилишту још једног великог заједничког пројекта – изградњи будуће хидроелектране „Бук Бијела“.

Изградњу будућег аеродрома у Требињу, Вишковић је оценио као још један заједнички пројекат Србије и Српске који ће бити од националног интереса.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић навео је да овом манифестацијом, како каже, иначе никад бољу сарадњу Српске и Србије желе да учине још видљивијом и „садржајнијом у радости заједништва нас са оне и нас са ове стране Дрине“.

Казао је да су манифестацију „Дани Српске у Србији“ покренули у жељи да Србији и њеним грађанима на јединствен начин представе Републику Српску кроз различите програме из скоро свих крајева Републике Српске – култура, наука, просвета, привреда,уметност и традиција.

„Овом 10. – јубиларном манифестацијом „Дани Српске у Србији“ желимо да, поред основног задатка представљања Републике Српске Србији, дамо свој допринос неговању српске саборности, очувању нашег језика и писма, вере и традиционалних вредности српског народа – љубав према ближњем, толерантност према суседима, препознавање српских националних интереса у култури и науци, у привреди и политици“, казао је Цицовић.

Orlić: Republika Srpska nastala iz borbe za slobodu

Преузмите андроид апликацију.